Sarajevska zvjezdarnica čeka donatore: Obnovlja se opservatorij na Trebeviću

11.05.2011. 16:16 / Izvor: eKapija.ba
Sarajevska zvjezdarnica čeka donatore: Obnovlja se opservatorij na Trebeviću

Astronomsko društvo Orion iz Sarajeva uskoro će pokrenuti veliku kampanju za prikupljanje sredstava za obnovu opservatorija "Čolina kapa" na Trebeviću, potvrdio je za eKapiju Muhamed Muminović, predsjednik ovog društva.

Orion zadnju godinu dana intezivno radi na osiguravanju dokumenatacije koja se odnosi na obnovu u ratu uništene opservatorije za posmatranje neba, koja je nekada bila okosnica popularizacije i razvoja astronomije u cijeloj BiH.

Inače, društvo Orion je nastavilo sa aktivnostima nekadašnjeg Univerzitetskog astronomskog društva Sarajevo čijim je osnivanjem 1962. godine ozvaničen početak moderne astronomije u našoj zemlji. Ovo društvo je 1968. godine dobilo na upotrebu zgradu austro-ugarske tvrđave na Trebeviću te je na ovoj lokaciji počela izgradnju opservatorija.

Početkom rata u Bosni i Hercegovini kompleks opservatorija sa svim kupolama i instrumentima je uništen. U prvoj fazi, za obnovu sarajevske zvjezdarnice potrebno je obezbijediti 190.000 KM. Ovo su relativno mala sredstva, sa kojima se mogu postići veliki efekti.

"Bosna i Hercegovina trenutno nema niti jednu opservatoriju, zbog čega je ovaj projekat nešto u što zaista vrijedi uložiti. Na taj način bi se stvorili uslovi za veću popularizaciju astronomije te pisanje naučnih radova među studentima", ističe Muminović.

Projekat za obnovu već je urađen, a sada predstoji dobijanje urbanističke i građevinske dozvole. Nakon što bude prikupljenje sva dokumentacija, kreće se sa javnim predstavljanjem projekta i upućivanjem pozivima svim javnim i društvenim institucijama da se podrže obnovu trebevićke opservatorije. Plan je da u nastavku realizacije projekta bude izgrađena jedna kupola, multimedijalna dvorana, biblioteka sa digitalnim planetarijem.

U međuvremenu, društvo Orion provodi drugi projekat koji na mala vrata vraća popularnost astronomiji među najmlađom populacijom. Riječ je projektu koji nosi naziv "1000 galileoskopa za 1000 škola u BiH – Jedno nebo za sve", kojeg finansira ambasada kraljevine Norveške u Sarajevu koja je i kontakt tačka za NATO aktivnosti u BiH.

Učenicima osnovnih škola u svim regijama naše zemlje bit će besplatno podijeljeno ukupno hiljadu teleskopa (galileoskopa) koji će biti isporučeni rastavljeni tako da učenici mogu da ih sami sastavljaju i shvate kako oni funkcioniraju.

Galileoskopi imaju prečnik od 50 mm i uvećanja 25, odnosno 50 puta. Realizacija ovog projekta će omogućiti da veliki broj škola u BiH obogati svoje obrazovne programe sa astronomskim sadržajima.

N.Voloder

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti