AmCham: Negativan trend ekonomskog oporavka zemlje u 2012. godini je alarmantan

22.10.2012. 15:22 / Izvor: eKapija.ba
AmCham: Negativan trend ekonomskog oporavka zemlje u 2012. godini je alarmantan

Američka trgovinska komora BiH upozorila je da će razvoj privrede u našoj zemlji nastaviti bilježiti negativan trend ukoliko politički lideri u BiH ne pokažu spremnost za kreiranje zajedničke vizije o budućnosti i institucionalnom uređenju zemlje.

Kompanije, članice AmChama, imale su priliku razgovarati o ključnim političkim i privrednim temama sa Nj.E. Patrick Moon, U.S. Ambasadorom u BiH.

U obraćanju AmCham članovima, na radnom ručku u Mostaru Ambasador Moon je rekao: "Želim svakom od vas čestitati na nastojanju da se poboljša poslovna klima u BiH, da vam to nije važno vi ne biste danas bili ovdje, nadam se da ćete se svi posvetiti izgradnji AmCham-a kao jedne snažne organizacije za lobiranje sa ciljem poboljšanja poslovne klime".

Američka trgovinska komora je prisutnima prezentirala svoje aktivnosti, ali i izrazila zabrinutost u vezi sa trenutnom ekonomskom situacijom u BiH. Alarmantnim je ocjenila negativan trend ekonomskog oporavka zemlje u 2012. godini.

"Nedavno objavljen izvještaj Evropske komisije prema kojem je BiH postigla ograničen napredak na putu ka EU u 2012. godini, te odsutnost volje političkih lidera za postizanjem dogovora, zabrinjava poslovnu zajednicu u našoj zemlji", istakao je Faruk Telibećirović, predsjednik AmCham i dodao da se Američka trgovinska komora zalaže za partnerski odnos poslovne zajednice sa institucijama vlasti u BiH s ciljem da zajedničkim snagama krenemo naprijed.

Evidentno je da se kompanije u Bosni i Hercegovini susreću sa raznim preprekama koje im otežavaju poslovanje u ionako teškom privrednom okruženju.

"U poređenju sa drugim zemljama, najveći nedostaci poslovanja u BiH, su visok nivo nenaplaćenih potraživanja, korupcija, relativno malo tržište, te spora administracija", rekao je Slaviša Krunić, predsjednik uprave kompanije Sector Security, članice AmCham i suorganizatora današnjeg skupa u Mostaru. On je dodao da su sastanci poput današnjeg dobra prilika da se o problemima razgovara i razmijene iskustva koja su svima dragocjena.

Američka trgovinska komora je ovom prilikom poželjela dobrodošlicu novim AmCham članovima: Hypo Alpe Adria Bank d.d, OBN d.d, Autooprema Leko d.o.o

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti