Nakon prodaje dijela zemljišta kasarne "Maršal Tito": UNSA još čeka sedam miliona KM

23.07.2012. 10:24 / Izvor: Oslobođenje
Nakon prodaje dijela zemljišta kasarne 'Maršal Tito': UNSA još čeka sedam miliona KM

Američka ambasada kupila je u februaru 2005. godine dio zemljišta u okviru bivše kasarne "Maršal Tito" za izgradnju svoje nove zgrade i to za 12 miliona maraka, te ga uplatila na račun Vijeća ministara BiH, koji ni do danas nije stavljen na raspolaganje Univerzitetu Sarajevo. Vijeće ministara pronašlo je zakon iz 1978. kao pravno uporište za prodaju te odredilo cijenu, tako je u septembru 2004. godine zgrada američke ambasade uvrštena u novi urbanistički plan.

"Kada je američka ambasada iskazala zahtjev da gradi svoju zgradu, dogovor je bio sa sada već bivšim rektorom Hasanom Muratovićem da se sredstva prebace na račun Univerziteta. Potpisan je protokol, Univerzitet je bio saglasan da se zemljište ustupi američkoj ambasadi s tim da sredstva od kupovine, odnosno prodaje budu uplaćena na račun Univerziteta, a u svrhu izgradnje opravke i opremanja zgrada fakulteta, koji su njegov sastavni dio", kazao je zastupnik Skupštine KS-a iz SDA Amir Zukić.

Organi gonjenja

Zukić je na 17. radnoj Skupštini Kantona Sarajevo uputio pitanje Ministarstvu finansija zašto sredstva Ambasade SAD-a još nisu prebačena na račun Sarajevskog univerziteta, na što je dobio šturi odgovor. Tako 12 miliona KM stoji u zraku već sedam godina, iako su to namjenska sredstva.

"Uvijek su neki benigni razlozi traženi, a ustvari ne postoji nikakav razlog da ta sredstva ne budu prebačena na Univerzitet. Na moje pitanje dobio sam smiješan odgovor Ministarstva finansija da nisu nadležni i da ne znaju ko treba na ovo da odgovori. Imam informaciju, a očekujem da se uključe i organi gonjenja, da su ta sredstva stavljena u budžet BiH u zadnjem usvajanju i da će biti u potrošena u drugu namjenu, što je nemoguće. Ona moraju biti vraćena Sarajevskom univerzitetu. Očekujem i tražim od ministra i premijera da ta sredstva obezbijede Univerzitetu, ako ih nema i ako su potrošena da podignu prijave organima gonjenja protiv lica koja su to uradila suprotno sporazumu koji postoji i namjeni gdje su ta sredstva obezbijeđena. Ja ću istrajati u tome da ovih sedam miliona maraka dođe u ruke Univerziteta, odnosno tamo gdje su i namijenjena. Mislim da su ta sredstva neophodna, nužna i prijeko potrebna kako bi se poboljšao kvalitet i svi uvjeti nastave, opreme i svega onoga što prati UNSA", naglasio je Zukić.

Kampus zjapi

Sav prostor kasarne poznate pod imenom Maršalka ustupljen je Univerzitetu Sarajevo, kao mjestu gdje će se u budućnosti nalaziti svi fakulteti, odnosno univerzitetske zgrade, no ogroman dio površine zjapi prazan.

"Veliki broj fakulteta i studenata nema loše, već nikakve uvjete za smještaj. Akademija scenskih umjetnosti podstanar je u Pedagoškoj akademiji. Sredstva imamo, vrijeme prolazi i trebamo se potruditi da ona budu vraćena tamo gdje pripadaju", istakao je Zukić.

Podsjećamo da su studentska i omladinska udruženja u februaru 2005. organizovala proteste zbog odluke državnih zastupnika da se Amerikancima ustupi lokacija od 44.175 kvadratnih metara, koja je prvobitnim planom bila predviđena za izgradnju studentskog kampusa. Protiv ove odluke bilo je sedam hiljada mladih ljudi, jer je tako 25 posto predviđenog studentskog kampusa bilo izgubljeno, a time i fakultet arhitekture, specijalni laboratorij za istraživanja, centar za dizajn, dvorana i prostor za slobodno vrijeme studenata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti