Počinje projekt za približavanje veterinarskih kapaciteta standardima EU

15.10.2012. 14:03 / Izvor: Fena
Počinje projekt za približavanje veterinarskih kapaciteta standardima EU

Američki ambasador u BiH Patrick Moon te ambasadori Češke i Švedske u BiH, Tomas Szunyog i Bosse Hedberg, danas su u Sarajevu promovirali početak zajedničkog pilot- projekta za izgradnju kapaciteta veterinarskih laboratorija i inspekcije u BiH da bi ih približili standardima EU.

Cilj novog projekta je osiguranje pomoći BiH da uspostavi sistem kontrole kvaliteta hrane koji bi bio u skladu sa standardima EU i to jačanjem kapaciteta institucija nadležnih za implementaciju Nacionalnog programa praćenja rezidua (NRMP).

Inače, NRMP vrši monitoring rezidua medicinskih proizvoda i ostalih supstanci koje se nalaze u životinjama i životinjskim proizvodima da bi zahtjevi za izvoz proizvoda životinjskog porijekla u EU bili ispunjeni.

Novi projekt će finansirati vlada SAD-a putem Fonda za podršku novim donatorima i Češka razvojna agencija, dok će ga implementirati FARMA program, koji zajednički finansiraju USAID i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju - SIDA.

Ambasador Moon je istaknuo da projekt traje 12 mjeseci i da je njegova vrijednost 318 hiljada američkih dolara te da predstavlja jedno nastojanje gdje SAD rade zajedno s novim donatorima da bi podržali različita nastojanja u BiH.

"Do sada su nastojanja institucija na državnom i entitetskom nivou u vezi sa zadovoljavanjem uvjeta EU bila razočaravajuća i zbog toga što se sporo napredovalo u zadovoljavanju standarda EU u vezi s certificiranjem proizvoda od 1. januara naredne godine proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda neće moći izvoziti u Hrvatsku. Hiljade poljoprivrednika iz BiH osjetit će negativne posljedice zbog toga", kazao je Moon.

Amabasador Češke u BiH Tomas Szunyog, ističući zadovoljstvo ponuđenim rješenjima u projektu, kazao je da on razvijen od češke veterinarske uprave, a da ga je uprava i kandidarala američkoj vladi i potom dobila podršku.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba zahvaljujući donatorima na pomoći podsjetio je da je projekt SIDA-e o infrastrukturi kvaliteta već značajno ojačao bh. laboratorije na njihovom putu ka akreditaciji te je izrazio uvjerenje da će danas predstavljeni projekt pomoć u prevazilaženju prepreka za izvoz proizvoda animalnog porijekla u EU.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović kazao je da će bh. mljekari gubljenjem hrvatskog tržišta imati velike štete, prvenstveno što nemaju alternativno tržište za svoje proizvode.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti