Novo ruho turističkog dragulja: Svečano otvorena obnovljena blagajska Tekija

04.05.2012. 07:48 / Izvor: Fena
Novo ruho turističkog dragulja: Svečano otvorena obnovljena blagajska Tekija

Zajedničkim rezanjem vrpce, reis-ul-ulema Mustafa efendija Cerić i turski konzul u Mostaru Tolga Bermek svečano su jučer otvorili obnovljene objekte poznate blagajske Tekije na vrelu Bune u Blagaju kod Mostara.

Reis Cerić je prigodom otvorenja zahvalio svima koji su sudjelovali u obnovi ove Tekije, ističući kako tekija na Buni ne pripada samo Bošnjacima i muslimanima, već svjetskoj kulturi te osjećaju za lijepo.

"Ovo je mjesto gdje se duša može odmoriti", kazao je Cerić, te poručio kako Tekija na Buni i Međugorje trebaju zajednički raditi kako bi Hercegovinu posjetilo što više turista iz cijelog svijeta.

Konzul Republike Turske u Mostaru Tolga Bermek izrazio je nadu da će sadašnje generacije zaštitii obnovljenu Tekiju te je predati idućim generacijama.

"Nadam se kako će ovo sveto mjesto, gdje izvire rijeka Buna, (...) služiti jačanju mira i prijateljstva, te da neće samo služiti muslimanima, nego svim ljudima različitih religija", kazao je turski konzul.

Nositelj projekta obnove 600 godina stare tekije u Blagaju bila je Islamska zajednica (IZ) u BiH, a turska agencija "Fidan Tours" uložila je novac u obnovu te joj je blagajska Tekija dana na korištenje na 33 godine.

Direktor Fidan Toursa Ali Dokumaci istaknuo je kako su radovi na obnovi trajali godinu i pol dana te da je u sklopu Tekije, restaurirana musafirhana i imaret, koji su srušeni prije 100 godina.

Dokumaci je naglasio da Turci ponovo u rukama imaju kulturno-historijsko blago svojih predaka i da će na osnovu ugovora potpisanog između islamske zajednice u BiH, Muftijstva mostarskog i turske firme Fidan, u naredne 33 godine u tekiji hizmetiti dobri ljudi.

Inače, danas je tekija na Buni jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u BiH. Najveći interes za posjetu ovom turističkom dragulju pokazuju turisti iz Turske. U tekiji se svakog četvrtka priređuju derviški obredi zikra, a svakog svibnja se organizira vjerska manifestacija mevluda kojoj, pored derviša iz zemlje i regije, nazoče tisuće posjetitelja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti