Razvoj seoskog turizma: Projekt Sarajevo Olympic Bike Park na olimpijskim planinama

01.10.2012. 13:33 / Izvor: eKapija.ba
Razvoj seoskog turizma: Projekt Sarajevo Olympic Bike Park na olimpijskim planinama

U subotu 29. i nedelju 30. septembra održale su se dvije promotivne biciklijade na planinama Bjelašnica, Igman, Jahorina i Trebević u okviru prezentacije inicijative Sarajevo Olympic Bike Park.

U subotu oko petnaest biciklista krenuli su od Hostela Feri da bi došli do sela Turovi. Prešli su oko 40 km te posjetili neke značajne turističke lokalitete kao što su Veliko Poje, Babin do (gdje se predviđa izgradnja downhill staza), te razna sela i šumovite predjele planine Bjelašnice i Igmana. Promotivna tura je organizovana zahvaljujući saradnji Općine Trnovo FBiH, Opštine Trnovo RS, Zoi 84 i udruženja biciklista MTBA i NVO Horizont.

U nedjelju, sa prisustvom Ambasadora Francuske i Švedske, te višestruke francuske prvakinje biciklizma, gupa od oko dvadesetak biciklista prošlo je circa 35km, od Hotela Bistrica do At-Mejdana u Sarajevu, i obišlo lokalitete Ravna Planina, Dugo Polje, Trijanga, Brus. U organizaciji ove promotivne ture učestvovali su Opštine Pale, Istočni Stari Grad i Općina Stari Grad Sarajevo, OC Jahorina te biciklistička udruženja BK Jahorina, PD Trebević.

Gino Barla – vođa akcije Razvoj seoskog turizma u planinskim područijima Programa SeeNet, koji veže u trogodišnji program saradnje 46 lokalnih uprava (od kojih 20 u BiH) i 6 Regija iz Italije – smatra da su ove promotivne ture bile turistička i radna prilika, koja je potvrdila validnost ideju o Bike Parku.

"Staze koje smo prošli, a koji su samo dio budućeg bike parka, ponudili su nam predivne jesenje boje, značajne skijaške centre, raznolikost šumskih ambijenata (jele, bukve itd.), te predivna sela kao što su Truovi, Dejčiči, Trijanga, Brus. Sve je to uvezano šumskim putevima koji su idealni za MTB i koji su pogodni za sve kategorije korisnika, te predstavlja prednosti i resurse na kojima treba bazirati budući razvoj ovih planinskih predjela. Posebno zadovoljstvo je bilo vidjeti entuzijazam i kompetenciju partnera koji su nas proveli kroz ova područja i u našem obilasku organizovali i susrete sa predstavnicima lokalnih vlasti kao što su Načelnici i predstavnici Opština Pale Istočni Stari Grad, Stari Grad Sarajevo, Trnovo RS i FBiH", istakao je on.

Inače, zvanična prezentacija projekta obiželjena je današnjim potpisivanjem "Memoranduma o razumijevanju za razvoj biciklističkog turizma na planinama Bjelašnica, Igman, Jahorina i Trebević" koji su potpisali predstavnici Općina/Opština Hadžići, Ilidža, Stari Grad, Trnovo RS, Trnovo FBiH, Istočni Stari Grad, Pale, direktori OC Jahorina i Zoi "84, predstavnici Turističke Organizacije Istočno Sarajevo, Turističke Organizacije Trnovo, Biciklističkog Saveza, Biciklističkih udruženja Ski Kluba Bjelašnica, MTBA, BK Jahorina i Trebević, NVO Horizont i CHAV, Asocijacija Zajednica planinskih opština pograničnog francusko-italijanskog područja.

Kao što je istakao Salko Hasanefendić, generalni direktor ZOI "84 ovo je prilika da dodatno afirmišemo sarajevske planine, stvarajući interes za turističku planinsku ponudu prateći svjetski trend – turističkih ljetnih sadržaja. To su značajni elementi koji potvrđuju validnost ideje i na kojima treba zasnivati integrisani razvoj cikloturizma na olimpijskim planina oko Sarajeva.

Ova inicijativa je pokrenuta u okviru Programa SeeNet "Translokalna mreža za saradnju između Italije i Jugoistočne Evrope", u saradnji sa Regijom Piemonte, vođom akcije: Razvoj agroturizma u planinskim područjima u BiH. Program kofinansira Generalna direkcija za saradnju i razvoj pri Ministarstvu spoljnih poslova Italije (DGCS-MAE) a promoviše Regija Toskana u partnerstvu sa još 5 italijanskih Regija (Emilija-Romanja, Friuli Venezia Giulia, Marke, Pijemont, Veneto) i Autonomna Provincija Trento.

Potpisnici, svako u domenu svojih nadležnosti, učestvovat će u uspostavi novog turističkog proizvoda koji je rezultat zajedničke vizije olimpijskih planina i koji umrežava različite resurse teritorija: Sarajevo Olympic Bike Park.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti