Srednjoškolci iz BiH u akciji "Volontiraj- kreditiraj"

16.10.2012. 13:05 / Izvor: Fena
Srednjoškolci iz BiH u akciji 'Volontiraj- kreditiraj'

Oko 2.000 učenika iz 135 bosanskohercegovačkih srednjih škola učestvovat će u implementaciji ovogodišnjeg projekta "Volontiraj-kreditiraj" i Socijalnom danu kada će na jedan dan biti uposlenici raznih institucija, javnih ustanova i preduzeća.

Top poslodavac ove godine je Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije BiH koje će u Ministarstvu i raznim drugim obrazovno-odgojnim ustanovama zaposliti 150 srednjoškolaca iz cijele BiH na jedan dan u četvrtak, 18. oktobra.

Kako je kazao federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić na današnjoj pres-konferenciji, saradnja Ministarstva i INFOHOUSE-a, organizacije koja implementira ovaj projekt, počela je prošle godine, a ovaj put Ministarstvo je institucija koja će pojedinačno angažirati najveći broj učenika.

"Ministarstvo želi uputiti apel svim odgojno-obrazovnim ustanovama u Federaciji BiH da u svojim sredinama kreiraju sekcije društvenog servisa i tako omoguće mladim ljudima posjete mladima bez roditeljskog staranja, starim osobama te djeci s poteškoćama u razvoju da bi razvili osjećaj solidarnosti", dodao je Mašić.

Također, ministar Mašić kaže da je cilj da se u obrazovno-odgojinim ustanovama oblikuje dinamička, stvaralačka i humana zajednica u kojoj će se jačati kompetencije samoosnaživanja učenika i solidarnost, jer je "solidarnost lijek za sve društvene nepravde".

Koordinatorica projekta Socijalni dan Dalila Bavčić naglasila je da se svake godine, a ovo je šesta godina otkako se projekt realizira, povećava broj škola, gradova i poslodavaca koji učestvuju u ovom projektu, a naglašen je i široki spektar poslodavaca.

Generalni sekretar Udruženja "Naša djeca" Zenica Ernad Bihorac istaknuo je da je načelnik Zenice Husejin Smajlović svesrdno podržao projekt te da je u Općini Zenica angažirano 130 srednjoškolaca.

Kao jedan od primjera poslodavaca koji su se sami prijavili za učestvovanje u ovoj akciji istaknut je BH Airlines. BH Airlines u četvrtak će zaposliti učenicu Srednje saobraćajne škole Sarajevo Dženitu Muminović koja će taj dan raditi kao stjuardesa na letu za Kopenhagen, a danas je novinarima kazala da će to biti njen prvi let i prvo radno iskustvo.

Srednjoškolci će za jedan dan zaraditi dnevnicu od 20 KM, a taj novac bit će uplaćen na projektni račun. Poslije toga učenici će dobiti edukaciju kako napisati projekt za unapređenje svoje lokalne zajednice. Projekte će svi prezentirati u Sarajevu u martu kada će dobiti do 2.000 KM za realizaciju tih ideja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti