BHM Zenica nosilac licence: Certifikat za komercijaliste konačno i u BiH

21.09.2012. 08:59 / Izvor: eKapija.ba
BHM Zenica nosilac licence: Certifikat za komercijaliste konačno i u BiH

Bosni i Hercegovini predstoje neposredniji poslovni odnosi sa evropskim kompanijama i to u skladu sa evropskim kriterijima, zakonima i običajima. Bez obzira kada će se desiti ulazak u EU, mogućnosti i sposobnosti naših preduzeća će se procjenjivati prema kompetencijama pojedinaca i kompanije kao cjeline. Sposobnosti kompanije zavise od sposobnosti njenih uposlenika i to je ono što treba dokazivati poslovnim partnerima. Prepoznatljivi certifikati i reference o izvršenim poslovima su prvi pokazatelji tih sposobnosti.

Trgovina je oduvijek bila jedna od osnovnih vještina, a danas se sastoji od širokog spektra interdisciplinarnih grana uključujući ekonomiju, financije, pravo, poslovno ponašanje, e- trgovinu, marketing i korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Globalna ekonomija trajno stvara nove veze između ljudi, preduzeća i tržišta, radi čega sve više raste potreba za komercijalno orijentiranim stručnjacima različitih profila. Radi toga se GCL u evropskim državama promovira i predstavlja danas kao jedan od najvažnijih standarda znanja i certifikata!!

GCL - Global Commerce License® je program certifikacije, koji predstavlja na globalnom nivou usaglašenu provjeru komercijalnih i poslovnih vještina. GCL predstavlja rezultat rada brojnih stručnjaka sa prestižnih svjetskih sveučilišta i Europske privredne komore za trgovinu i industriju - EEIG iz Brisela.

Da bi se dobio GCL® certifikat kandidat mora proći ispite koji su organizirani kao četiri modula:

  • ICT-Informacijske i komunikacijske tehnologije
  • Poslovna etika i ponašanje
  • Međunarodno pravo i regionalna praksa
  • Ekonomija i financije.

    GCL certifikat priznat u svim zemljama širom svijeta. Dakle, kandidati mogu polagati ispite, jedan po jedan u ovlaštenim GCL testnim centarima. GCL indeks je jedinstven dokument, svi GCL ispiti su isti u svim GCL centrima. Uspostavljen je jedinstveno on-line sistem testiranje širom svijeta.

    Testiranje za GCL certifikat u BiH organizira BHM Zenica, koji je nosilac Nacionalne licence za GCL za Bosnu i Hercegovinu. Iz ove firme poručuju da kandidati mogu da koriste različite načine da se pripreme za GCL ispite. Besplatni probni testovi su dostupni na web stranici www.bhm.ba

    Nakon uspješno položenih svih ispita, GCL certifikat svakog kandidata se trajno čuva u bazi podataka koja je javno dostupna klikom na www.gcl.nu Kandidat, poslodavac ili bilo ko može pregledati certifikat i jednostavno unosom kôda za GCL Index provjeriti njegovu validnost.

    Zašto je GCL zanimljiv kompanijama?

    GCL je jedno od najzastupljenijih svjetskih rješenja za brzo i učinkovito testiranje i poređenje komercijalnih vještina uposlenika, kako novih tako i postojećih.

    GCL testiranje može poslužiti kao predtest kod zapošljavanja novih uposlenika, ali i za razvoj poslovnih vještina postojećih uposlenika i na taj način pridonijeti usklađivanju s novim gospodarskim i poslovnim trendovima i boljem korištenju prednosti informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

    Uspješne kompanije traže stručnjake koji umiju razmišljati, biti kreativni, koji mogu donositi odluke na bazi ispravne procjene i koji vladaju tehničkim vještinama.

    Zašto je GCL zanimljiv pojedincima?

    GCL - Global Commerce Licenca ® certifikat omogućuje svakom pojedincu da sam izvrši objektivnu provjeru svojih poslovnih vještina i provjeri da li je dostigao znanja u skladu sa međunarodnim standardima iz gospodarstva, etike, prava, informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Posjedovanje GCL certifikata donosi sljedeće prednosti:

    • Obogaćivanje osnovne struke
    • Povećanje samopouzdanje, što dovodi do boljeg radnog statusa i veće zarade
    • Daje izglede za bolji položaj u kompaniji
    • Stavara prilike za novi posao
    • Dokazuje bolje radne kompetencije.

    Komercijalne vještine su temelj za mnoge profesionalne karijere. Ljudi imaju "nos" za bolje poslovne rezultate, bez obzira da li su samostalni poduzetnici ili su kao dio tima koji je odabrao trgovinu kao svoj poziv.

  • *Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

    Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

    NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

    Vijesti