Nakon zastoja, prebacuju u petu brzinu: BIRA ulaže dva miliona eura u proizvodnju

20.06.2012. 12:08 / Izvor: eKapija.ba
Nakon zastoja, prebacuju u petu brzinu: BIRA ulaže dva miliona eura u proizvodnju

Bihaćka industrija rashladnih aparata (BIRA), nakon višemjesečnog zastoja, ponovno je pokrenula proizvodnju, a za narednu godinu planiraju proširenje kapaciteta i zapošljavanje novih 200 radnika, potvrdio je za eKapiju Damir Mihelčić, direktor ove kompanije.

"Od aprila ove godine ponovo radimo redovnu proizvodnju, prema dnevnim zacrtanim planovima od 550 aparata dnevno. Trenutno je u toku godišnji odmor za radnike, poslije čega nastavljamo sa repariranjem proizvodnih pogona i ponovnom proizvodnjom početkom jula“, kazao je Mihelčić.

Kompanija BIRA kao jedan od najvećih izvoznika u Bosni i Hercegovini, svoje proizvode prodaje na tržištu 28 evropskih zemalja. Kako bi zadržali ovu poziciju, planiraju dodatna ulaganja u opremu i ljudske resurse.

"U dogovoru sa vlasnikom, naredne godine krećemo sa ulaganjem do dva miliona eura u pokretanje druge smjene i zapošljavanje novih 200 radnika. Ovim bi trebali ostvariti prelazak sa proizvodnje od 550 na 1.110 aparata u idućoj godini", ističe Mihelčić, dodajući da je BIRA zaposlila određeni broj ekonomista, inžinjera mašinske i elektro struke, mladih ljudi koje obučavaju za izazov koji ih čeka naredne godine.

Istovremeno, pripremaju se za početak proizvodnje novog programa od 600 milimetara širine, koji u odnosu na sadašnji znatno napredniji u pogledu energetske potrošnje.

"Imamo zadatak da program koji pripremamo već godinu dana pokrenemo u septembru ili oktobru. U fazi stvaranja tih aparata vodili smo računa da oni budu konkurentniji, energetski djelotvorniji i po kvaliteti i cijeni na tržištu Evrope“, navodi Mihelčić.

BIRA, jedini domaći proizvođač rashladnih uređeja u Bosni i Hercegovini, osnovana je 1982. godine kao sastavni dio Gorenje Grupe. Na međunarodnom tenderu 2004. godine BIRA-u je akvizirala domaća kompanija Robot.

Od 2006. godine sarađuju sa kompanijom Electrolux, svjetski poznatim proizvođačem uređaja i opreme za kuhanje i čišćenje.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti