U Sarajevu počeo SorS 2012: Glavne teme konkurentnost i zaštita potrošača

14.06.2012. 13:30 / Izvor: Fena
U Sarajevu počeo SorS 2012: Glavne teme konkurentnost i zaštita potrošača

Konkurentnost u osiguranju i zaštita potrošača, glavna je tema 23. SorSa, tradicionalnog skupa osiguravajućih i reosiguravajućih društava, koji je danas započeo u Sarajevu.

SorS je okupio predstavnike regionalnih i svjetskih osiguravajućih i reosiguravajućih društava s namjerom da razmijene iskustva i upoznaju nova kretanja u ovoj oblasti. Predsjednik Uprave Bosna Re i generalni sekretar Udruženja SorS Damir Lačević kazao je na konferenciji za novinare da je ovogodišnji SorS okupio 166 učesnika.

On je podsjetio da Udruženje SorS čine 14 društava za osiguranje i reosiguranje iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

Predsjednik Uprave Sarajevo osiguranja Midhat Terzić kazao je da je premija osiguranja u BiH u 2011. godini iznosila je 488 miliona KM te da je Sarajevo osiguranje ostvarilo 62,3 miliona KM premije osiguranja.

"Porast u osnosu na 2010. godinu bio je 3,4 posto. Sarajevo osiguranje je ostvarilo porast od 6,3 posto i u vezi s tim, povećali smo i učešće na tržištu osiguranja, tako da je ono u prošloj godini iznosilo 12,7 posto u BiH, a na tržištu Federacije BiH 17,5 posto", rekao je Terzić i dodao da je na `neuređenom tržištu u BiH` u 2011. radilo 25 društava.

Prema podacima za prva četiri mjeseca ove godine, premija osiguranja je 161 milion KM, od čega je Sarajevo osiguranje napravilo 21,6 miliona.

"U odnosu na isti period 2011., porasta na tržištu osiguranja gotovo da nema, a Sarajevo osiguranje je napravilo porast za oko dva posto", rekao je Terzić.

Ocienio je da u BiH postoji potencijal za razvoj tržišta, ali su prisutni i brojni problemi i ograničenja, koji se odnose na neujednačenost propisa u entitetima, nelojalnu konkurenciju i ekonomsku krizu.

"Triglav osiguranje je najveće osiguravajuće društvo na teritoriji bivše Jugoslavije s oko 990 miliona eura premije“, kazao je predsjednik Uprave "Zavarovalnica Triglav" iz Ljubljane Matjaž Rakovec.

Grupa Triglav je u prošloj godini, po njegovim riječima, ostvarila 47,5 miliona eura netodobiti, što je porast od 78 posto, a što se tiče prvog kvartala ove godine dobit je iznosila 18,5 miliona eura.

Rakovec je kazao da područje Balkana ima veliki potencijal što pokazuje i velika koncenstracija osiguravajuće industrije.

Na makedonskom tržištu, po riječima predsjednika Uprave "Osiguritelna Polisa" iz Skoplja Vladimira Toševskog, djeluje 15 osiguravajućih društava, a ukupna premija ostvarena u 2011. iznosila je oko 100 miliona eura.

Na SorS-u je prezentirano i stanje na tržištima osiguranja u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji te komparacija sektora osiguranja u zemljama nastalim na teritoriji bivše Jugoslavije.

U petak će biti održana dva okrugla stola o temi: "Nematerijalne štete u osiguranju automobilske odgovornosti", te "Reosiguranje kao zamjena za kapital", a kao posebna podtema u okviru ovog okruglog stola predviđena je rasprava o projektu Europa Re.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti