Jednim klikom do posla: Počeo treći virtualni sajam zapošljavanja i edukacije

10.10.2012. 15:23 / Izvor: eKapija.ba
Jednim klikom do posla: Počeo treći virtualni sajam zapošljavanja i edukacije

Od 10. do 17. oktobra 2012. na www.dankarijera.com predstavit će se 40 izlagača, među kojima su 30 kompanija iz regije sa 125 otvorenih radnih mjesta te 10 edukativnih ustanova koje predstavljaju 55 programa obrazovanja. Danas je tom prilikom održana i press konferencija na kojoj su sajam predstavili organizator Posao.ba te partneri za Bosnu i Hercegovinu njemačka organizacija GIZ i projekat PrilikaPlus.

Virtualni dan karijera i znanja predstavlja novi koncept sajma u virtualnom prostoru koji posjeduje niz prednosti u odnosu na klasične sajmove, prije svega otklanja sve teritorijalne barijere te posjetioci mogu iz udobnosti svog doma ili kancelarije posjećivati sajam. Važnost ovog događaja za poslodavce i edukativne ustanove kao i za osobe koje traže posao ili obrazovanje ogleda se činjenici da on ujedinjuje regionalno tržište rada i edukacije.

Sajam po treći put ove godine organiziraju portal Posao.ba u saradnji sa najjačim internetskim portalima za zapošljavanje u Hrvatskoj (MojPosao.net) i Srbiji (Infostud.com). Partneri sajma za Bosnu i Hercegovinu su Njemačka organizacija GIZ i projekat PrilikaPlus. Ovaj regionalni događaj privlači stotine hiljada posjetilaca kao i veliku pažnju medija. Prošlogodišnji sajam zabilježio je preko 170.000 posjeta za vrijeme trajanja, ne samo iz regije već i iz 89 drugih zemalja, a pratila ga je medijska kampanja u vrijednosti od 250.000 eura.

"Posao.ba nastavlja sa uspješnom saradnjom na najvećem regionalnom online projektu, Virtualnom danu karijera i znanja, putem kojeg smo dosada imali priliku spojiti tri tržišta rada i edukacije iz regije, te promovirati jednake prilike za sve koji traže posao ili formalnu i neformalnu edukaciju. Uzimajući u obzir da su ovo globalni trendovi te da se ista online platforma koristi u preko 50 zemalja, smatramo da su naši klijenti i korisnici dobili priliku da prate svjetske trendove kada je tržište rada u pitanju. Ove godine imamo priliku da promoviramo oko 40 kompanija iz regije, 125 poslova kao i 55 edukacijskih programa, što su veoma značajne brojke uzimajući u obzir da je prošle godine putem sajma ostvareno 100% zapošljavanje", izjavio je Benjamin Kadić, voditelj projekta za Bosnu i Hercegovinu.

Poslodavci i edukativne ustanove i ove godine imaju priliku da se predstave i regrutuju najbolje kandidate odnosno privuku nove polaznike iz BiH i regije. Pri tome će koristiti savremeni izložbeni prostor u 3D formatu te multimedijalne prezentacije svojih kompanija i edukativnih programa. Učesnici sajma ostvaruju direktnu komunikaciju sa potencijalnim kandidatima/polaznicima putem chat-a. Posjetioci sajma s druge strane imaju priliku prijaviti se za posao u jednoj ili više kompanija učesnica, komunicirati sa poslodavcima, prijaviti se za neki od predstavljenih programa obrazovanja te učestvovati u istraživanjima i nagradnim igrama.

Cilj projekta je pored informiranja o radnim mjestima i edukaciji u regiji, jačanje međusobne saradnje kompanija i edukativnih ustanova sa ovih prostora te mobilnost radne snage u tri susjedne zemlje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti