Poslovni lideri u BiH razgovarali sa predstavnicima EU o trenutnim izazovima i šansama

03.10.2012. 15:00 / Izvor: eKapija.ba
Poslovni lideri u BiH razgovarali sa predstavnicima EU o trenutnim izazovima i šansama

Trenutno poslovno okruženje u Bosni i Hercegovini bilo je na vrhu dnevnog reda ručka organizovanog za poslovne lidere. Domaćin, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen, sagledao je brige menadžera jedanaest vodećih bh. kompanija.

Razgovarano je i o najvažnijem izazovu pred ekonomijom BiH, ulasku Hrvatske u Evropsku uniju. Ambasador je rekao da Bosni i Hercegovini nije ostalo puno vremena kako bi se pripremila za veoma značajnu promjenu do koje će doći sljedeće godine, kad njen susjed i vrlo važan trgovinski partner, počne primjenjivati pravila EU za uvoz roba. "Bosna i Hercegovina trenutno rizikuje da izgubi tržište mada je bila i još jeste njegov integralni dio. Nažalost, izgledno je da će ulazak Hrvatske u EU poremetiti izvoz BiH u tu zemlju, jer BiH ne napreduje dovoljno brzo u ispunjavanju evropskih standarda za većinu roba životinjskog i biljnog porijekla", naveo je ambasador Sorensen.

Druge teme sastanka su se odnosile na pomoć Evropske unije malim i velikim preduzeća u transferu znanja i nove tehnologije, uvođenju evropskih standarda kvaliteta, podršci preduzetništvu i razvoju infrastrukture.

Radnom ručku održanom u Zgradi EU u Sarajevu, prisustvovali su generalni direktori ili menadžeri: Rafinerija ulja Modriča (Modriča), Skonto Prom (Prijedor), ASA Prevent Group (Sarajevo), Posao.ba (Sarajevo), Mljekara Livno (Livno), Meggle BiH (Bihać), Mira (Prijedor), Alma Ras (Olovo), Sanino (Derventa), Žitopromet (Bijeljina), Bimal (Brčko).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti