Izgradnja južne longitudinale u Sarajevu: Početak radova u maju

09.04.2012. 11:00 / Izvor: Oslobođenje
Izgradnja južne longitudinale u Sarajevu: Početak radova u maju

Proširenjem gradskih saobraćajnica rasteretit će se odavno preopterećene ulice u Sarajevu, a kako je već najavljeno, realizacija projekta južne longitudinale trebala bi početi krajem maja. Na osnovu projektne dokumentacije koju je uradila Općina Novo Sarajevo, južna longitudinala će se prostirati od pekare AS, s jedne, i Grbavice, s druge strane, piše Oslobođenje.

Najsloženiji posao

Kako je Ministarstvo saobraćaja planiralo, radovi na longitudinali trebaju početi sa dvije strane, od Mosta Suade i Olge, te raskrsnice Ulice Azize Šaćirbegović i Puta Mladih muslimana gradnjom kružnog toka i podzemnog pješačkog prolaza. Izgradnja kružnog toka biće najdugotrajnija i najsloženija radnja koja će se realizovati u okviru čitavog projekta. Potrebno je uraditi velike iskope terena, čak izmještanje jednog malog dijela instalacija kako bi se to sve moglo završiti, zbog čega će i duže trajati, naglasio je načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

U okviru izgradnje kružnog toka na raskrsnici kod pekare AS, planirane su i pasarele, odnosno podzemni prolazi, gdje se ukršta pet saobraćajnica u potpuno nepravilnoj formi. Pješački saobraćaj će u potpunosti biti ispod kružnog toka, tako da se na svih pet krakova na jednom mjestu može ući, a na drugom izaći. Na trasi longitudinale kroz Novo Sarajevo sporni su bili imovinski odnosi, jer je jednu zgradu potrebno izmjestiti.

Izmještanje zgrade

"Objekat na raskrsnicama ulica Zvornička, Zagrebačka i Hamdije Čemerlića nalazi se direktno na trasi, te ga je potrebno izmjestiti na način da će planska dokumentacija biti uređena tako da se taj objekat napravi paralelno, kako bi onda nakon preseljenja ljudi koji stanuju na metar ili metar i po od vrlo frekventne gradske saobraćajnice mogli preseliti u nove stanove. Tek tada će se moći pristupiti rušenju tog dijela zgrade", objasnio je Koldžo.

Kanton Sarajevo zadužio se kod Evropske banke za obnovu i razvoj sa 16.500.000 eura, a novac će biti uložen u izgradnju južne longitudinale i XII transverzale, odnosno Stupske petlje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti