RS: Od 17 ponuđenih, nije privatizovano nijedno preduzeće

03.06.2011. 15:54 / Izvor: Glas Srpske
RS: Od 17 ponuđenih, nije privatizovano nijedno preduzeće

Od 17 preduzeća, koja su od početka godine u ponudi za privatizaciju u Republici Srpskoj, još nijedno nije privatizovano.

U Investiciono-razvojnoj banci RS kažu da tržište nije pokazalo interes za ova preduzeća. U međuvremenu je Banjalučka berza blokirala trgovanje akcijama u četiri preduzeća, jer je u njima pokrenut stečajni postupak.

"IRB RS konstantno ažurira planove i u određenim vremenskim intervalima iznosi na prodaju određena preduzeća. Ekonomska situacija u većini tih preduzeća je veoma loša, što pokazuje primjer čestih stečajeva. Od početka 2011. godine samo iz portfelja Akcijskog fonda u stečaj ili likvidaciju je otišlo 18 preduzeća. Samo tržište pokazuje da su sredstva koja posjeduju investitori za ovakve vrste ulaganja veoma ograničena", naglašavaju u IRB-u.

Neprivatizovana preduzeća nalaze se u portfelju Akcijskog fonda RS, kojim upravlja IRB RS, a u portfelju se trenutno nalaze 354 preduzeća.

"Od tog broja 111 preduzeća je u stečaju, a 23 lokalne RTV stanice i 87 komunalnih preduzeća biće brisani iz portfelja, nakon što se prema posebnim zakonima njihov državni kapital prenese u vlasništvo jedinica lokalne uprave. Dakle, u portfelju realno imamo 133 preduzeća od kojih 11 odlukom Vlade RS do daljeg neće biti predmet privatizacije", naglasili su u IRB-u.

Direktor Ekonomskog instituta Banjaluka Radovan Rodić kaže da je u RS u posljednje vrijeme slab priliv direktnih stranih investicija i slab interes stranog kapitala za privatizaciju u RS.

"Jedan od razloga za to svakako je kriza i smanjene investicione aktivnosti. S druge strane, poslije desetak godina privatizacije ono što je više vrijedjelo već je privatizovano, a ostala su preduzeća koja su investitorima manje interesantna", naglasio je Rodić.

On kaže da se u idućem periodu privatizacija u RS može odvijati u dva pravca.

"Ako su preduzeća u problemima, po prirodi stvari pokreću se stečajni ili eventualno likvidacioni postupci i u okviru toga traže privatni vlasnici. Drugo rješenje je da Vlada RS pokuša da “ozdravi” ta preduzeća, poslije čega bi ih stavila u proces privatizacije, što je manje vjerovatno", kazao je Rodić.

Planom privatizacije za 2011. godinu obuhvaćena su 62 preduzeća, od kojih je u deset preduzeća u međuvremenu pokrenut stečajni postupak.

Raskidi ugovora

Otkad je IRB RS preuzela posao ovlašćenog prodavca državnog kapitala do danas raskinut je samo jedan ugovor o privatizaciji i to sa preduzećem GIK “Hidrogradnja” Pale.

"Ovaj sporazumni raskid, koji je trenutno u toku, rezultat je razgovora vođenih između Vlade RS, kupca, preduzeća i predstavnika sindikata preduzeća, a povodom veoma teške situacije u preduzeću. Sve strane su se složile da je najbolji izlaz raskid ugovora o privatizaciju, poslije čega bi uslijedila stečajna reorganizacija preduzeća", naglasili su u IRB-u.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti