Za rješavanje problema Gradske tržnice u Goraždu potrebna podrška viših nivoa vlasti

17.09.2022. 08:38 / Izvor: Fena
goražde

Ministar za privredu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Haris Salković sa saradnicima upriličio je sastanak sa predstavnicima poljoprivrednih proizvođača na kojem je razgovarano o problemima Gradske tržnice u Goraždu koji postoje već tri godine.

Ministar za privredu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Haris Salković sa saradnicima upriličio je sastanak sa predstavnicima poljoprivrednih proizvođača na kojem je razgovarano o problemima Gradske tržnice u Goraždu koji postoje već tri godine. 

Kako je ovo pitanje u nadležnosti Gradske uprave, sastanku je prisustvovao i gradonačelnik  Goražda Ernest Imamović.

Na sastanku koji su inicirali poljoprivredni proizvođači razgovarano je o mogućnostima rješenja ovog dugogodišnjeg problema.

Prostor Gradske tržnice u Goraždu zapečaćen je u novembru 2019. godine, tokom akcije Federalne porezne uprave zbog neposjedovanja instaliranog fiskalnog sistema i neprijavljenog radnika firme "Baustil". Kako je istaknuto ovom prilikom, nedostaci nikada nisu otklonjeni, aktivirana je hipoteka  na iznos od 1.202.000 KM kod „Turkish Zirat banke“, a poljoprivredni proizvođači godinama su prinuđeni svoje proizvode prodavati na ulici.

"U nadležnosti ministarstva je pružanje podrške poljoprivrednim proizvođačima, a mi smatramo da Gradska uprava ovaj problem nije u mogućnosti riješiti sama tako da ćemo uz jedan zaključak,  informacije i prijedloge sa ovog sastanaka dostaviti prema Vladi BPK Goražde kako bismo sagledali i iznašli način na koji možemo djelovati", naglasio je ministar Salković.

I gradonačelnik Goražda Ernest Imamović smatra da se ovaj problem mora što prije riješiti ali, potvrđuje da zbog nedostatka finansijskih sredstava Gradske uprava to ne može sama riješiti bez podrške viših nivoa vlasti.

"Kroz pregovore koji traju već godinu dana, jedan od načina koji je ponuđen od strane banke koja je sada vlasnik, jeste da se ovaj prostor isplati u tri rate, ali mi to nismo u mogućnosti tako da ćemo pokušati da to bude bar na pet. Vjerujem da će resorno ministarstvo i Vlada BPK Goražde nastojati pomoći da se ovaj problem riješi kako bi naši poljoprivredni proizvođači imali adekvatan prostor za prodaju svojih proizvoda onako kako i zaslužuju", kazao je Imamović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti