Već viđeno: Federalna agencija najavila privatizaciju deset kompanija

28.12.2011. 13:44 / Izvor: eKapija.ba
Već viđeno: Federalna agencija najavila privatizaciju deset kompanija

U planu privatizacije Federacije BiH za naredne 2012. godinu naći će se deset kompanija, čija se prodaja iz godine u godinu najavljuje, ali bez ikakvih konkretnih rezultata.

Radi se o kompanijama u kojima vrijednost državnog kapitala iznosi preko 410 miliona KM, a koje će biti ponuđene potencijalnim investitorima putem tendera, metodom neposredne pogodbe i prodajom dionica na berzi. Agencija za privatizaciju FBiH plan za narednu godinu dostavila je federalnoj Vladi, koja treba da da odobrenje za ove aktivnosti.

Podsjećamo, i u 2011. ambiciozno se ušlo sa planom da se privatizira 12 preduzeća u kojima je država većinski i manjinski vlasnik. Novoimenovana Vlada je naredila da se ta lista smanji na četiri preduzeća, a do kraja godine Agencija je uspjela objaviti tender za prodaju samo dva preduzeća - Šipad Export - Import i Unis - Udružena metalna industrija.

Javni pozivi za privatizaciju 66,56 posto kapitala Šipada i 51 posto Unisa, čije su knjigovodstvene vrijednosti 8,3 miliona KM odnosno 24,6 miliona KM, otvoreni su do 16. januara. S obzirom da će procedura prikupljanja ponuda i izbor investitora nastaviti u narednoj godinu, ova dva sarajevska preduzeća ponovo su se našla na listi za privatizaciju.

Planirana je i prodaja 67 posto državnog kapitala u preduzećima Energoinvest i Hidrogradnja, koji vrijedi oko 147,9 odnosno 47,4 miliona KM, a za koje Vlada mora donijeti odluku kojim metodom će se prodavati. Predviđena je i privatizacija 75 miliona vrijednog državnog udjela u mostarskom Aluminiju, te 2,5 miliona vrijednog kapitala u Remontnom zavodu Travnik.

Agencija za privatizaciju BiH predlaže da se 45 posto državnog kapitala u osiguravajućem društvu Sarajevo-osiguranje privatizira prodajom dionica na berzi, a isti metod se preporučuje i za manjinski državni dio od 39 posto u Fabrici duhana Sarajevo.

U planu privatizacije našla se domaća farmaceutska kompanija Bosnalijek, u kojoj Federacija BiH ima 19 posto vlasništva. U Agenciji podsjećaju da prošle godine realizovana vanredna aukcija za prodaju ukupnog broja od 1.507.724 dionice po početnoj prodajnoj cijeni od 23,05 KM, koja je bila neuspješna. Mogućnost ponovne prodaje se osporava zbog odluke kojom se sa mogućim kupcem dionica nalaže potpisivanje ugovora o razvoju djelatnosti "Bosnalijeka". Vlada FBiH treba da postojeću odluku staviti van snage i da Upravni odbor APF-a usvoji plan prodaje dionica putem berze, bez obaveze potpisivanja ugovora.

Uz uslov da se razriješi problem izvršenja ugovornih obaveza od strane Ina Mola, Agencija smatra opravdanom prodaju preostalog državnog kapitala u Energopetrolu i to putem prodaje ukupnog paketa državnih dionica putem berze.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti