Što prije uspostaviti strukture decentraliziranog sistema upravljanja IPA-om

04.05.2012. 09:42 / Izvor: eKapija.ba
Što prije uspostaviti strukture decentraliziranog sistema upravljanja IPA-om

Zajednička komisija za europske integracije Parlamentarne skupštine BiH predložila je Parlamentu BiH da zatraži od nadležnih institucija da u što kraćem roku učine sve kako bi se uspostavile funkcije i strukture Decentralizovanog sistema upravljanja /DIS/ Instrumentom pretpristupne pomoći EU /IPA/.

Uspostava ovog sustava je preduvjet za preuzimanje nadzora nad IPA fondovima. Cilj prelaska sa centraliziranog na decentralizirani sistem implementacije postepena je priprema Bosne i Hercegovine za preuzimanje nadležnosti u upravljanju pomoći EU od Komisije prilikom ulaska u EU. Preuzimanjem dijela nadležnosti u upravljanju fondovima, Bosna i Hercegovina dobiva priliku da uspostavi i praktično primijeni neophodne interne procedure i strukture.

Na sjednici Komisije ocijenjeno je da je iz Informacije o uspostavljanju funkcija i struktura DIS-a uočljivo kašnjenje sa rješavanjem zadataka iz ove oblasti, te da je BiH po ovom pitanju na začelju zemalja regije.

Zaključeno je i da Vijeće ministara BiH, svakih šest mjeseci, izvještava Parlamentarnu skupštinu BiH o stanju u ovoj oblasti.

U vezi sa Informacijom o procesu programiranja IPA komponenta - jedan za BiH za 2012. i 2013. godinu, Zajednička komisija će sugerisati kolegijumima domova Parlamentarne skupštine BiH da, najkasnije do polovine maja 2012. godine, kao tačka dnevnog reda sjednica domova bude razmatrana ova informacija.

Članovi Zajedničke komisije jučer su se upoznali i o Akcionom planu za adresiranje Mape puta za liberalizaciju viznog režima, koji je predložila Direkcija za europske integracije, saopšteno je iz Parlamenta BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti