Proizvođači namještaja iz BiH otvorili izložbeni salon u Londonu

21.06.2012. 10:02 / Izvor: eKapija.ba
Proizvođači namještaja iz BiH otvorili izložbeni salon u Londonu

Deset proizvođača namještaja iz BiH izložili su svoj namještaj u posebno dizajniranom veleprodajnom izložbenom salonu u Londonu kao dio nastojanja da se podstakne izvoz Bosne i Hercegovine u Veliku Britaniju, koja je jedno od glavnih evropskih tržišta namještaja.

U bh. izložbenom salonu površine 200m2, koji se nalazi u objektu "Target House" na Aveniji Bryant (Romford, šire područje Londona), izložen je namještaj firmi Scontoprom/Urban, Nova Forma, Vrbas, Standard Prnjavor, FIS, Economic, Ećo, Izazov i Stil.

Salon je otvoren uz podršku USAID-Sida FIRMA projekta i Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH). Neposredno prije zajedničkog izlaganja na sajmu namještaja Interiors NEC u Birminghamu u januaru 2011. godine, kojeg je također podržala FIRMA, predstavnici bh. kompanija obratili su se FIRMA projektu i VTK BiH za pomoć u organizaciji ovog izložbenog salona.

Kao rezultat pomenute posjete sajmu, FIRMA je pomogla domaćim proizvođačima namještaja da uspostave i da se organiziraju u okviru Proizvodno-prodajne agencije (PPA) za tržište Velike Britanije, WoodLine Marketing Ltd, a od tada najmanje dvije bh. firme, Nova Forma i Krivaja, izvoze svoj namještaj preko Wood Line Marketinga u Veliku Britaniju. Očekuje se da će izložbeno-prodajni salon u Velikoj Britaniji, kao i prateće promotivne aktivnosti doprinijeti daljem uspjehu u smislu značajnog povećanja izvoza namještaja iz BiH u Veliku Britaniju i Irsku.

U koordinaciji sa lokalnim partnerima u implementaciji projekta FIRMA - Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom (SERDA), Udruženjem „Drvni klaster u BiH“, Privrednom komorom Republike Srpske, Privrednom komorom Unsko-sanskog kantona i Regionalnom razvojnom agencijom REZ iz Zenice, WoodLine Marketing je u Velikoj Britaniji za firme iz BiH organizirao još nekoliko promotivnih događaja.

Među njima su i pojedinačni poslovni susreti između bh. proizvođača i uvoznika i agenata iz Velike Britanije. Kompanije su također izradile i zajedničku prezentaciju prilagođenu tržištu Velike Britanije, a pojavile su se i u dva poznata magazina posvećena namještaju u Velikoj Britaniji -- Furniture Today i Interiors Monthly -- i to u 2011. i januaru 2012. godine. Osim toga, WoodLine Marketing je organizirao i "kružne ture" u okviru kojih su se u posebno opremljenim vozilima prevozili i distributivnim centrima izvan šireg područja Londona predstavljali uzorci namještaja iz BiH.

USAID-Sida FIRMA projekat otvara ovaj distributivni kanal i za druge bh. firme kako bi sarađivale i izvozile putem Proizvodno-prodajne agencije u Velikoj Britaniji. Nakon jednogodišnje podrške njihovim aktivnostima, očekuje se da će proizvođači namještaja iz BiH u narednom periodu izvršiti značajniji prodor na tržište Velike Britanije te uspostaviti uspješne i dugotrajne tržišne veze s firmom WoodLine Marketing Ltd. kao proizvodno-prodajnom agenicijom na tržištu Velike Britanije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti