S ulaskom Hrvatske u EU BiH može profitirati

06.09.2012. 11:19 / Izvor: Večernji List
S ulaskom Hrvatske u EU BiH može profitirati

S ulaskom Hrvatske u Europsku uniju BiH može puno profitirati, ustvrdio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, no valja reći da BiH može puno i izgubiti nastave li se njezine institucije institucije ne prilagođavati novim pravilima igre. Naime, ulazak Hrvatske u EU za BiH znači u dobrome dijelu zatvaranje jednog velikog tržišta s kojim je realizirala značajne poslove.

Jeftinije robe


Pri tome je Bevanda istaknuo kako nije siguran da će BiH do 1. siječnja sljedeće godine osposobiti granične prijelaze preko kojih bi se izvozile robe biljnog i životinjskog podrijetla u RH, odnosno EU te biti uspostavljeni akreditirani laboratoriji za kontrolu kakvoće roba. 
Dodao je i da hrvatske vlasti pokušavaju izlobirati povlašteni položaj kako bi u prijelaznom razdoblju mogle izvoziti robe u zemlje regije koje nisu članice EU sukladno pravilima CEFTA-e. Unatoč tome što je Hrvatska država organiziranija, u jednome trenutku suočit će se ipak s problemima oko izvoza roba u regiju, ponajprije BiH koja joj je najveći partner zbog povećanja carinskih opterećenja za robe iz Europske unije što do sada nije bio slučaj.

Nije mali broj hrvatskih roba koje su u BiH jeftinije nego u Hrvatskoj a što se prije svega vezuje za nižu stopu PDV-a. Kako bi izbjegli gubljenje poslova, veliki broj hrvatskih gospodarstvenika razmišlja o seljenju proizvodnje u BiH, o čemu će biti riječi i tijekom susreta s gospodarstvenicima iz BiH i Hrvatske, članovima Udruge Prsten te predstavnicima vlasti BiH.

Gospodarstvenici

Kako doznaje Večernjak 11. rujna u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru susrest će se brojni ugledni gospodarstvenici podrijetlom iz BiH, koji trenutačno u Hrvatskoj imaju razvijene velike poslove poput kompanija Žito iz Osijeka, AutoZubak, MSAN Grupa, IN2 Grupe, Antunović grupe, LeitnerLeitner Consultinga, Munje i drugih s izaslanstvom Hrvatskog narodnog sabora.

Najavljeno je sudjelovanje i brojnih gospodarstvenika s područja BiH poput predstavnika Mepasa, Feala, Mucića, Agrofructusa, Hercegovina vina. Predviđeno je da se na ovome skupu obrati Marko Pipunić, predsjednik Udruge Prsten, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić i predsjednik HNS-a Dragan Čović. O utjecaju ulaska RH u EU na gospodarstvo u BiH govorit će predsjedatelj VM Vjekoslav Bevanda, o mogućnosti investiranja, te predsjednici vlada u HNŽ-u i ZHŽ-u Denis Lasić i Zdenko Ćosić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti