Grujić i Đođić razgovarali o preprekama stranih investitora u BiH

12.03.2012. 15:43 / Izvor: eKapija.ba
Grujić i Đođić razgovarali o preprekama stranih investitora u BiH

Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) Jelica Grujić susrela se danas sa direktorom Aljazeera Balkans d.o.o. Tarikom Đođićem u okviru implementiranja programa "Postinvesticiona briga o stranim investitorima", koju Agencija sprovodi od 2007. godine.

Na sastanku je razgovarano o poslovnom okruženju u BiH, preprekama sa kojima se strani investitor susreo počev od osnivanja preduzeća pa do okončanja projekta.

Prepreke koje je Đođić istakao ovom prilikom odnose se na preobimnu birokraciju, liberalizaciju viza sa strane državljane, dugotrajne procedure za dobivanje radne dozvole za strane građane i visoke doprinose na plaće. Međutim, pored istaknutih poteškoća sa kojima su se suočili, a koje su sada već skoro pravaziđene, Aljazeera Balkans već je uspjela zauzeti značajno mjesto na tržištu elektroničkih medija u BiH, ali i u regionu.

Grujić je pozdravila dolazak jednog takvog brenda u našu zemlju, poput Al Jazeerae, i naglasila njegov značaj kako za ekonomiju, tako i za imidž Bosne i Hercegovine. Smatra da dolazak jedne ovakve firme šalje snažnu poruku ostalim stranim investitorima da je BiH zemlja u kojoj je ulaganje stranog kapitala sigurno i rentabilno, te značajno doprinosi poboljšanju imidža kako u poslovnom tako i u političkom smislu.

U neposrednim kontaktima s investitorima, FIPA dobiva informacije o problemima na koje nailaze u svim fazama investiranja i poslovanja. Primjedbe i sugestije stranih investitora FIPA proslijeđuje nadležnim vlastima u BiH radi njihovog rješavanja, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti