U Vitezu održan prvi Business cafe u Bosni i Hercegovini

18.09.2012. 13:48 / Izvor: eKapija.ba
U Vitezu održan prvi Business cafe u Bosni i Hercegovini

Prvi Business cafe u Bosni i Hercegovini održan je u ponedjeljak u Vitezu u kongresnoj dvorani hotela Central. Prije samog početka ovog događaja, prvijenca u BiH, visoki uzvanici obišli su proizvodne pogone poduzeća Economic i FIS Vitez.

Kako je uobičajeno, Businss cafe-i imaju za cilj razmjenu ideja, znanja, iskustava, ali i umrežavanje svih zainteresiranih strana, poduzetnika i drugih osoba iz javnog života. Tema ovog poslovnog skupa bila je: "Bilateralni gospodarski odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske u svjetlu ulaska Hrvatske u Europsku uniju".

Nakon pozdravnog govora predsjednika organizacijskog odbora, Franje Rajkovića i predsjednika Vlade ZDK, Fikreta Plevljaka uslijedila su uvodna izlaganja. Uvodničari na prvom Business cafe-u bili su: Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH i Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta Republike Hrvatske, a događajem je moderirao Nj.E. Tonči Staničić, veleposlanik RH u BiH.

U skladu s glavnom temom prvog Business cafe-a u Bosni i Hercegovini, nekoliko učesnika obje zemlje prezentiralo je aktualne teme.

Među njima bili su: Bruno Bojić, Vanjskotrgovinska komora BiH: "Vanjskotrgovinska razmjena BiH i Hrvatske i pozitivni i negativni efekti i implikacije na gospodarstvo BiH i Hrvatske u kontekstu ulaska Hrvatske u Europsku uniju", Denis Čajo, Državni ured za trgovinsku politiku RH: "Mogućnosti i izazovi u trgovinskim odnosima RH i BIH nakon ulaska RH u EU – hrvatski pogled", Ljerka Marić, Direkcija za ekonomsko planiranje BiH:, "Utjecaj ulaska Republike Hrvatske na ekonomske pokazatelje BiH u sljedeće tri godine", Mr.sc. Daria Krstičević, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske: "Zakon o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske – gospodarski aspekti suradnje", Jelica Grujić, Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH: "Nove šanse i izazovi u privlačenju investitora iz Republike Hrvatske", Jago Lasić, Gospodarska komora FBiH: "Promjene u režimu uvoza nakon ulaska Republike Hrvatske u EU", Dijana Bezjak, Uprava za programe EU, programe bilateralne pomoći i projekte drugih međunarodnih institucija – Ministarstvo poduzetništva i obrta RH: "IPA prekogranična suradnja Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine", Dragan Milović, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH: "Posljedice ulaska RH u EU - Industrijski proizvodi u BiH", Ivana Posavec Krivec, Općina Križ, Republika Hrvatska: "Uloga poduzetničkih inkubatora u razvoju poduzetničkih zona i crossborder gospodarske suradnje", Josip Mišković, Općina Popovača, RH: "Predstavljanje gospodarsko proizvodne zone Mišićka" te Vlado Alilović, Općina Vitez, BiH: "Predstavljanje poslovne zone PC-96 Vitez".

Na prvom Business cafe prisustvovali su eminentni poduzetnici iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao i drugi predstavnici mnogobrojnih institucija zakonodavne i izvršne vlasti.

Podršku ovom projektu su dale i brojne institucije iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine među kojima se ističu: Ministarstvo poduzetništva i obrta RH, Državni ured za trgovinsku politiku RH, Hrvatska gospodarska komora, Vijeće ministara BiH, Vanjskotrgovinska komora BiH, FIPA, Direkcija za ekonomska planiranja BiH, Gospodarska komora FBiH i Privredna komora RS.

Generalni sponzor prvog Business cafe-a je UniCredit d.d. Bosna i Hercegovina, a sponzori Vlada KSB, Vlada ZDK, Općina Vitez i Hotel Central Vitez. Udruga trgovaca BiH, Inter 96 tržišne komunikacije i Veleposlanstvo RH u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti