Konzum nastavlja utvrđivati poziciju vodećeg lanca u BiH

16.02.2011. 15:27 / Izvor: eKapija.ba
Konzum nastavlja utvrđivati poziciju vodećeg lanca u BiH

Konzum nastavlja voditi na tržištu BiH kao najveći maloprodajni lanac, pokazuje najnovija analiza sektora maloprodaje u BiH koju je uradio Euromonitor International, jedna od vodećih međunarodnih agencija za istraživanje tržišta, demografiju i međunarodne statistike.

U analizi se ističe da se progresivna strategija Konzuma ne može porediti ni sa jednim većim trgovačkim lancem u BiH poput Interexa, Binga, Fis-a, Robota, Mercatora i dr.

"Konzum ne samo da otvara svoje prodavnice posvuda, nego i iznajmljuje prostor te kupuje druge manje trgovačke prodavaonice", stoji u izvještaju Euromonitora.

Nikola Košutić, industrijski analitičar u ovoj Agenciji smatra da je Bosna i Hercegovina u proteklih pet godina preuzela ulogu sigurne luke za regionalne maloprodajne lance.

"Dolazak europskih diskontnih giganata u Hrvatsku ugrozio je rast Konzuma na domaćem tržištu, nakon čega je šansa za dalji rast potražena u BiH. Tek tada je započela prava konsolidacija bh. maloprodaje, a Konzum je za kratko vrijeme izrastao u najveći maloprodajni lanac sa duplo većim tržišnim udjelom od najbližeg konkurenta Interexa", ističe Košutić za naš portal.

Sličan obrazac je, kaže, slijedila i srbijanska Delta koja je doduše bila izložena manjim pritiscima na domaćem tržištu.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti