Kompaniji "Gatarić" kredit od tri miliona KM

08.06.2012. 15:53 / Izvor: Fena
Kompaniji 'Gatarić' kredit od tri miliona KM

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je da bi bez ikakvih poteškoća u normalnoj i redovnoj proceduri kompaniji "Gatarić" iz Dervente trebalo da bude odobren kredit od tri miliona KM iz Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske.

"Ne vidim nikakvih problema u vezi sa kreditnim zahtjevom i odobrenjem kredita iz IRB-a za potrebe ove kompanije", rekao je Džombić danas novinarima, nakon sastanka sa menadžmentom kompanije "Gatarić" i obilaska kapaciteta firme.

On je dodao da je sa menadžmentom ove firme razgovarao i o carinskim tarifama za jednu od kompanija koja uvozi dijelove za proizvodnje koje su ocarinjene stopom od 12 odsto, a u EU uopšte nisu ocarinjene.

"Dogovorili smo se da ovaj materijal kompletira ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske i da zajedno sa ministrom finansija Srpske, koji je član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH i ministrom finansija BiH dogovori kako smanjiti carine za artikle koji služe isključivo za proizvodnju", naveo je on.

Prema njegovim riječima, kompanija "Gatarić", preduzeće "Mreža Network" i još neke firme u Derventi predstavljaju značajane privredne subjekte jer zapošljavaju više od 400 radnika, dok kompanija "Gatarić" i "Gatarić International Group" zapošljavaju ukupno 200 radnika.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević rekao je da je Derventa odličan primjer kako jedna lokalna zajednica brine o svom privrednom razvoju.

"Posjetili smo nekoliko uglednih firmi u opštini Derventa, a posebno ističem `Sanino` koji ima uspješno organizovanu proizvodnju i izvozi svoje proizvode 100 odsto, te ispunjava sve obaveze prema Srpskoj", istakao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo će u saradnji sa opštinom Derventa učiniti sve da pomogne ovim kompanijama da se i dalje nesmetano razvijaju.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić rekao je da je Derventa za kratko vrijeme iz srednje razvijenih opština postala razvijena opština. "To je pokazatelj koji potvrđuje da privreda Dervente zauzima 10 odsto izvoza Republike Srpske", naglasio je Simić.

Direktor kompanije "Gatarić" i suvlasnik "Mreže Netvork" u Derventi Bojko Gatarić izrazio je zadovoljstvo što je Vlada Srpske prepoznala udio ove kompanije u privredi Dervente.

"Sa premijerom Srpske razgovarao sam o tome kako da unaprijedimo poslovanje i još veći prijem radnika u naše dvije kompanije", dodao je Gatarić.

Gatarić je napomenuo da je kompaniji potreban kredit IRB-a za vraćanje postojećeg kredita i prijem novih 15 radnika i proširenje proizvodnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti