Počeli Dani energetske efikasnosti u Sarajevu 2012.

21.11.2012. 15:11 / Izvor: eKapija.ba
Počeli Dani energetske efikasnosti u Sarajevu 2012.

Programom "Energy Tour" pod motom "Otkrij energiju u svom okruženju" u OŠ "Hamdija Kreševljaković" na Vratniku danas je u Sarajevu počela trodnevna manifestacija "Dani energetske efikasnosti u Sarajevu 2012" u organizaciji Grada Sarajeva i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju – Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – energetska efikasnost (GIZ).

Nastavnici ove škole su u sklopu ovog Programa, koji se realizuje u saradnji sa GIZ projektom Crne Gore, praktičnim primjerima objasnili učenicima značaj uštede energije, te ih informisali o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije.

Pozdravivši učenike ove osnovne škole Igor Kamočaji, zamjenik gradonačelnika, istakao je potrebu da se prvenstveno mladim ljudima objasni racionalno korištenje energije.

"Mladi ljudi će najprije prihvatiti ponašanje koje je u skladu sa štednjom energije, a zatim će svojim primjerom utjecati na starije da energiju koriste pametnije", kazao je Kamočaji.

Zamjenik gradonačelnika Kamočaji zajedno sa predstavnicima GIZ-a BiH i Crne Gore, Ministarstva obrazovanja i nauke KS, te JU Djeca Sarajeva potom je prisustvovao centralnoj manifestaciji u vrtiću "Dječiji grad" Mojmilo, u kojem su najmlađe generacije kroz zabavni program učili o energiji i klimi i zašto je ona važna za nas. Na njima primjeren način angažirani glumci su djeci približili temu objasnivši im kako svako od nas, pa i oni najmanji, mogu doprinijeti racionalnom korištenju energije.

Predstavnici Grada Sarajeva, GIZ-a i Grada Zagreba, danas će u 15.00 posjetiti dječiji vrtić "Sveta obitelj Sarajevo" na Stupu (Nikole Šopa 50 a), gdje će se mališanima uručiti brošure o energiji, klimi i okolišu. Grad Zagreb je ove brošure ustupio partnerskom gradu Sarajevu i sarajevskim vrtićima i školama prilagođene za Bosnu i Hercegovinu.

Inače, prvog dana manifestacije, u prvim razredima svih osnovnih i srednjih škola KS održavaju se edukativni programi o racionalnom korištenju energije pod nazivom "Pričaj mi o energiji", a isti će se održati u četvrtak 22. novembra u 8.50 sati u O.Š. "Velešićki heroji" (Velešići 2), a u 14.50 sati u srednjoj školi – Elektrotehnička škola za energetiku (Zmaja od Bosne 37).

Centralni događaj je Međunarodna konferencija pod nazivom "Lokalna i regionalna samouprava u procesu energetski održivog razvoja", koja će se održati u četvrtak 22. novembra u hotelu "Evropa", od 10 do 17 sati.

Posljednjeg dana ove manifestacije, u petak, 23. novembra, na programu je Okrugli sto o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, u organizaciji Privredne komore KS, te Dani otvorenih vrata pod nazivom "Animiranje mladih na temu pametnog korištenja energije" na Olimpijskom bazenu Otoka i Cinema City-ju, kao partnerima u organizaciji ove manifestacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti