Novi menadžment GIKIL-a: Planirano povećanje proizvodnje i izvoza

23.07.2012. 14:31 / Izvor: eKapija.ba
Novi menadžment GIKIL-a: Planirano povećanje proizvodnje i izvoza

GIKIL Global Ispat koksna industrija Lukavac i pored teških poljedica koje je ostavila svjetska ekonomska kriza uspijeva se održati na tržištu plasirajući svoje proizvode, prije svega koks, multinacionalnim kompanijama širom svijeta.

Značajno smanjenje proizvodnje koksa, koje je obilježilo prvu polovinu ove godine, pokušalo se nadmjestiti intenzivnijom proizvodnjom vještačkih đubriva u okviru GIKIL-ove tvornice Azotara. Prvi put, od pokretanja GIKIL-a može se reći da je lukavački KAN uspio značajnije prodrijeti na tržište Bosne i Hercegovine, te djelomično zemalja okruženja.

I pored činjenice da je u GIKIL-u dostignut visoki standard poslovanja, determiniran japanskim TPM standardom izuzetosti, poslovanje GIKIL-a i dalje je značajno opterećeno činjenicom da svjetska proizvodnja željeza još uvijek nije izašla iz krize, tako da će i u narednom periodu poslovanje GIKIL-a ovisiti direktno od svjetskih ekonomskih kretanja.

Pomenuta problematika sa kojom se susreće Menadžment GIKIL-a bila je tema Radionice strateškog planiranja održane u Tuzli 21. jula 2012. godine. Prošireni sastanak Menadžmenta GIKIL-a bio je prvi susret sa novim generalnim direktorom Santanu Kumar Nath, koji je na ovoj poziciji zamijenio dosadašnjeg direktora Guntapali Jaganandham. Jaganadham je poželio uspješan rad Strateške radionice, te se zahvalio na dosadašnjoj suradnji, dajući riječ svome nasljedniku Nathu, koji je kazao:

"Današnji sastanak je motiviran potrebom da prvi ljudi GIKIL-a pokušaju kroz razgovor definirati strategiju daljeg poslovanja kompanije. Ona će biti kreirana zajednički od strane svih funkcionalnih vođa sektora. Razvijamo makro strategiju u oblastima: martktinga, nabavke sirovina, investicija, finansija, ljudskih resursa itd. Ova strategija proizaći će iz niza ovakvih radionica u kojima želimo da uposlenici i menadžeri unesu svoju kreativnost, znanje, iskustvo i na taj način postanu dio puta GIKIL-a ka uspjehu."

Novi zamjenik generalnog direktora Suad Dubravić, koji je na ovoj poziciji zamijenio Faika Buševca, naglasio je kako će GIKIL nastaviti poslovanje na pozitivnim temeljima, unoseći u to poslovanje inovativnost sa ciljem da se svi resursi stave u funkciju, kako bi GIKIL i dalje bio jedna od najuspješnijih BH kompanija.

"Uspješno poslovanje rezultat je uigranosti tima i njegove sposobnosti da djeluje kao cjelina u najtežim situacijama. Naše strateško planiranje upravo je pokazalo da imamo tim koji može odgovoriti zahtjevima svjetskoga tržišta. Mi smo kontinuirano u potrazi za kupcima koksa širom svijeta i taj proces se ne zaustavlja jer moramo podići obim proizvodnje koja se sada graniči sa rentabilnošću. Na drugoj strani kvaliteta koksa i funkcioniranje proizvodnje, već su dostigli najviši mogući nivo i njih samo trebamo održati kako bismo odgovorili na eventualne zahtjeve za našim koksom i dizanjem proizvodnje na puni kapacitet", kazao je Suad Dubravić.

Strateško planiranje koje je organizirao Menadžment GIKIL-a, u skladu sa postignutim standardima, predviđa spuštanje problema do najnižih instanci, kako bi se svi uposlenici uključili u rješavanje problematike i nuđenje rješenja. Lociranje problema i pronalaženje novih rješenja obrazac su koji je GIKIL provjerio proteklih godina i zato je među najuspješnijim kompanijama u Bosni i Hercegovini. Novi Menadžment ima za cilj održati reputaciju GIKIL-a te napraviti nove uspjehe na poslovnom planu, prije svega izvozu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti