"Husanović&Co" Gračanica: Naplata veliki problem

21.11.2012. 10:27 / Izvor: Kantonalna privredna komora Tuzla
'Husanović&Co' Gračanica: Naplata veliki problem

"Husanović&Co" Gračanica firma je čija osnovna djelatnost prerada drvnih finalnih proizvoda. Na domaće tržište plasiraju finalne proizvode, parkete, podove i lajsne, a za strano tržište su namijenjeni poluproizvodi i elementi za namještaj. Najveći dio proizvodnje, kada je u pitanju tržište Bosne i Hercegovien, posvećen je potrebama građevinskih firmi koje snabdijevaju visoko kvalitetnim parketima. No, kao i u svih privrednim granama na ovim prostorima, i u drvoprerađivačkoj industriji je puno problema. Toliko, da ne znate odakle krenuti. No, firme rade, bore se, privređuju, proširuju djelatnost, proizvode, transportuju, prodaju.

"Postojala je određena saradnja sa prodajnim salonima u BiH, radili smo na konsignaciju. Ali danas je izražen problem naplate i saradnja je otežana isključivo zbog problema naplate. U našoj zemlji nemate nikakve mehanizme koji će vam garantovati sigurnost poslovanja, koji vam garantuju da ćete dobiti novac za isporučenu robu, nema mehanizama koji štite domaću privredu. Posezali smo i za sudskim postupcima, imamo pozitivno riješenih slučaja, dobili smo presude ali i dalje nismo u mogućnosti bilo šta naplatiti. Upravo zbog tih dobijenih a nenaplaćenih tužbi smo odustali od tih aktivnosti i posvetili se saradnji sa građevinskim firmama", istakla je Aida Nurkić direktorica firme "Husanović&Co, doo društvo za proizvodnju, usluge, trgovinu i uvoz-izvoz Gračanica.

No, ni u ovom segmentu nije sve sjajno, rekli bismo, tipično za prostor Bosne i Hercegovine gdje ništa nije kako treba. Nije problem proizvodnja, nije problem cijena, kvalitet, jednostavno niko ne plaća unaprijed, a niko ne garantuje da će platiti nakon isporuke.

"I tu je teškoća u naplati. U kompenzaciji za poslovanje sa građevinskim firmama gdje nema novca, dobijamo stanove pa imamo dodatni problem prodaje i naplate stanova", ističe direktorica Nurkić.

Sjeća se i perioda kada se sarađivalo sa velikim brojem firmi, kada se puno proizvodilo i prodavalo, parket u veliki količinama. Međutim, i te firme su danas u većem dijelu zatvorene ili slabo posluju, što je otežavajući faktor i otkrivanje novog trižita predstavlja dodatni teret, dodatni problem u namjeri da se pozitivno posluje, da se proširuje proizvodnja, povećava broj radnih mjesta. Nije preostalo menadžmentu ove firme ništa drugo nego da se okrene stranom tržištu, da pokuša napraviti novi, kvalitetniji iskorak, da pokuša doći do svježeg novca koji bi odmah bio usmjeren ka novim proizvodnim iskoracima. Problem koji je i na stranom tržištu otežao poslovanje je isti, dakle naplata.

"Mi možemo proizvesti velike količine, nismo imali problema, reklamacija, imali smo zadovoljne kupce. No, poljulalo se tržište. Naplata se danas svela na 90 dana kada je u pitanju saradnja sa firmama u Italiji. Mi radimo suh program, moramo nabaviti sirovinu, platiti avansno, platiti radnike i sve ostale izdatke. Ne možemo to podnijeti sa našom zaradom, predug nam je rok plaćanja, nagomila se za nas velika količina novca koju potražujemo i morali smo i tu redukovati saradnju. Odlično sarađujemo sa firmama u Austriji i Njemačkoj ali zbog teške ekonomske situacije u Evropi dolazi do obaranja cijena, pa se stalno borimo sa problemima ali opstajemo, trudimo se da opstanemo", kazala je direktorica Nurkić. Problem koji je prisutan već duže jeste nabavka sirovine. Posegnulo se za nabavkom sirovine u Republici Srpskoj. To je dovelo do povećanja troškova, prije svega prijevoza.

"Brzo se i pročulo za naš problem pa je u RS naglo skočila cijena sirovine. Mi je moramo nabavljati da zadovoljimo potrebe naših kupaca, ali smo danas u situaciji da za više para dobijamo lošiju robu. Pokušavali smo sa JP "Šume TK" Kladanj pronaći zajednički jezik, ali nismo uspjeli, ne samo mi nego općenito, skoro sve firme u našoj djelatnosti. Postoji problem sa nedostatkom hrasta, ali i sa nerezonskom podjelom sirovine. Prošle godine nismo ni potpisali ugovor, jer nam nude malu količinu iako mi plaćamo sve na vrijeme, uredna smo firma, plaćamo doprinose, radnici su uredno isplaćeni ali dobijamo malo sirovine i vjerovatno nećemo moći zadržati ovaj obim proizvodnje", istakla je direktorica Nurkić.

Navodi da je velik taj splet okolnosti koji otežava poslovanje u našoj zemlji. Pominju se nedostatak kvalitetnih zakonskih odredbi i podrške vlasti, slaba podrška Razvojne banke, dakle, sve ono što treba da stvori pozitivni poslovni ambijent je zakazalo na ovim prostorima. No, privredni subjekti se bore. Opstaju u ovakvim okolnostima.

Tako i firma "Husanović&Co Gračanica" koja je od zanatske radnje postala značajna firma u drvoprerađivačkoj industriji, firma izvoznik. Firma koja zapošljava 19 radnika, ima planove i želje zaposliti još više, ali nisu stvoreni uslovi, nema mogućnosti. Firma je koja posluje od 1979. godine, predstavlja uspješan privredni kolektiv na području Tuzlanskog kantona, ali i firma koja mora zaustaviti širenje, zaustaviti planove, izgradnju novih pogona, sušara, komora, proširenje tržišta, proizvodnog programa, zapošljavanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti