Privrednici Tešnja, Gračanice i Gradačca započeli samostalnu koordinaciju aktivnosti

02.03.2012. 14:02 / Izvor: eKapija.ba
Privrednici Tešnja, Gračanice i Gradačca započeli samostalnu koordinaciju aktivnosti

Suočeni sa činjenicom da su administracije država, entiteta i kantona prvenstveno usmjereni na javnu potrošnju, a da je briga za privredu uglavnom kurtoazna, privrednici Tešnja, Gračanice i Gradačca su odlučili da koordiniraju svoje aktivnosti kako bi pokušali, u teškim vremenima, obezbjediti opstanak, poručeno je danas iz Udruženja poslodavaca Gradačca.

Na zajedničkom sastanku je utvrđeno da su navedene državne institucije stvorile moćne mehanizme za održavanje navedenog stanja kao što su: javna preduzeća, komore i regionalna udruženja sa kadrovima iz posrnule privrede.

Domaćin ovog sastanka je bilo "Udruženja-udruge privrednika-Biznis centar" Jelah / Tešanj, koga su predstavljali članovi UO, osnivači i rukovodstva kompanija: Osman Saračević - Saračević; Kasim Kotorić - Pobjeda; Muharem Sejdić - Kotex; Senad Subašić- Zutex; Suljo Hrvić- AS Jelah; Venad Hadžiselimović - Neding; Smail Ramoviž - MANN+HUMMEL BA; Mensur Krdžalić - Eco Servis; te predstavnici Madi, Dukat-Jelah, Hifa Group.

Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica su predstavljali članovi UO: Sead Terzić - Plastex; Faruk Širbegović- Širbegović Grupa; Sead Jahić- IDEA-Co; Vehid Osmanović - Limorad; Suad Helić - Helipolast; Kemal Hamzić - Klaus Lehman i Nešad Šabić - Bema BA. Udruženje privrednika Gradačac su predstavljali članovi UO: Šefik Močić - Gradex, Sead Ganibegović, Udruženje Gradačac.

Kako je saopćeno, pridruživanje ostalih udruženja će ići po principu međusobnog usaglašavanja i pozivanja. Prvi poziv je upućen prema Udruženju privrednika Srebrenika.

Aktivnosti koordinacije moraju biti fokusirane na manji broj realnih ciljeva a krajnji rezultati bi trebali biti: radikalno smanjenja poreza i doprinosa, funkcionalne i reprezentativne privredne komere, funkcionalna i reprezentativna regionalna udruženja privrednika, eliminisanje dvostrukih aršina kod inspekcijskih pregleda i slično.

Konačna strategija još nije usglašena, naredni sastanak je u Gračanici ali je za početak predloženo formiranje Info centra koji bi imao za zadatak: koordinaciju rada udruženja, interno informisanje, informisanje javnosti, usaglašavanje zajedničkin ciljeva i akcija, profiliranje sajamskih i drugih promotivnih aktivnost, motiviranje pojedinačnih članova bilo kojeg od udruženja na povezivanje i zajedničke akcije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti