Za dovršetak mostarske Logopedije potrebno još 400.000 KM

04.02.2012. 08:50 / Izvor: Dnevni list
Za dovršetak mostarske Logopedije potrebno još 400.000 KM

Služba za psihofiziološke i govorne poteškoće Doma zdravlja Mostar, poznatija kao Logopedija, uskoro bi trebala useliti u nove prostorije. Ova služba je organizacijska posebnost Doma zdravlja Mostar i kao takva je jedina ne samo u ovoj županiji, nego i u široj regiji.

Vanjski radovi na izgradnji novog objekta koji se nalazi u krugu Kliničke bolnice Mostar, odmah do zgrade Klinike za onkologiju, završeni su, odnosno stavljena je fasada i otvori, a dovršetak radova, odnosno uređenje unutrašnjosti ovisi isključivo od financija.

Ravnatelj Doma zdravlja Mostar, dr. Davor Pehar, kazao je kako za tu fazu radova još nisu osigurana sredstava. "Da bi se radovi na objektu priveli kraju potrebno je još oko 350 do 400 tisuća maraka. Za pomoć oko sredstava smo se obratili na više adresa, a s obzirom da su proračuni svih razina vlasti još uvijek u izradi, nadam se da ćemo se uspjeti negdje `uglaviti`. Obraćamo se i nekim drugim donatorima, uputili smo čitav niz dopisa sa zamolbom sličnog sadržaja pa vidjet ćemo tko će se odazvati, tek je početak godine tako da još ništa ne znamo", kazao je Pehar.

Istaknuo je kako projektna dokumentacija postoji te kako isključivo o financijama ovisi kada će ovaj objekt u potpunosti biti završen i kad će Logopedija moći krenuti s radom u novim prostorijama.

Radovi na objektu, koje izvodi tvrtka Hering d.d. Široki Brijeg, a nadzor vrši IGH-Mostar d.o.o., započeli su u rujnu prošle godine. Idejno rješenje objekta potpisuje tvrtka Eco-plan d.o.o. iz Mostara. Cijena radova po projektu iznosi 362.091,58 maraka, a Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a je osigurao 300 tisuća.

U ožujku otvorenje Klinike za onkologiju

Pehar je najavio da će radovi na Klinici za onkologiju Kliničke bolnice KB Mostar za mjesec dana biti završeni. Do početka ožujka onkologija će biti završena i spremna za svečano otvaranje. Nakon toga , potrebno je mjesec dana probnog rada, kako bi se uigrao tim liječnika onkologa, fizičara, inženjera radiologije, tako da će, prema najavama iz ove medicinske ustanove, 15. travnja moći primiti prvog pacijenta na radioterapiji. Tako 800 osoba s područja Hercegovine, koliko se procjenjuje da godišnje treba onkološke usluge, više neće morati odlaziti u Sarajevo, Split i Zagreb na liječenje.

Otvaranjem Klinike za onkologiju u Mostaru zdravstveni sustav u BiH imat će kapacitete za dijagnostiku i liječenje ne samo pacijenata iz BiH, kojih je na žalost sve više, već i pacijenata iz regije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti