Konferencija Microsoft NetWork 2.0: Uvođenjem IT-a do povećanja konkurentnosti

04.04.2012. 13:23 / Izvor: eKapija.ba
Konferencija Microsoft NetWork 2.0: Uvođenjem IT-a do povećanja konkurentnosti

U mostarskom Domu Herceg Stjepana Kosača otvorena je konferencija Microsoft NetWork 2.0 pozdravnim govorima gradonačelnika grada Mostara Ljube Bešlića i direktorice Microsofta BiH, Lejle Zukić-Krivdić.

U pozdravnom govoru Ljubo Bešlić je izjavio: "Velika mi je čast i zadovoljstvo, u ime grada Mostara, što je naš grad u mogućnosti da bude domaćin jednom ovakvom događaju koji je postao najrespektabilnija IT konferencija u BiH. Grad Mostar na ovaj način upotpunjuje ne samo svoju misiju da postane posjećena turistička destinacija, nego zajedno sa Međunarodnim sajmom gospodarstva Mostar radi na izgradnji imidža grada koji pruža dobrodošlicu svim poduhvatima da se unaprijedi razvoj gospodarstva u zemlji.“

Direktorica Microsoft-a BiH, Lejla Zukić-Krivdić u ime glavnog organizatora Microsoft BiH istakla je da su prilikom organiziranja prve Microsoft NetWork konferencije u Banja Luci prošle godine, imali smo želju da postane najrespektabilnija IT konferencija u BiH, događaj koji će promovirati upotrebu informacionih tehnologija u cilju modernizacije poslovanja i ostalih aspekata našeg društva kao što su obrazovanje ili javna uprava.

"Sretni smo što smo u toj namjeri istrajali zajedno sa našim partnerima, klijentima, programerima i IT entuzijastima, a kao dokaz našeg uspjeha ste i vi, cjenjeni predstavnici državnih i entitetskih institucija, privrednici, IT stručnjaci i svih 450 učesnika koje se okupilo u ovom prelijepom gradu. Iskreno se radujemo novoj prilici da doprinesemo praćenju nove ere razvoja lokalne IT industrije i infromatizacije lokalne ekonomije, ali i društva uopšte", izjavila je ona.

Microsoft Network 2.0 je ponovo na jednom mjestu okupio respektabilne predstavnike bh. privrede, privatnog i javnog sektora, te istaknute domaće i inostrane IT stručnjake, a koliko je značajan za bh. privredu govori u prilog i činjenica da je prva panel diskusija bila na temu "Kako Informacione tehnologije mogu pomoći povećanju konkurentnosti Bosne i Hercegovine", na kojoj su učestvovali: Mehmed Agović, savjetnik ministra prometa i komunikacija u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Damir Mašić, ministar obrazovanja i nauke u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske, Nedim Sirbubalo, operativni menadžer kompanije Logosoft, Nebojša Ninić, direktor kompanije Lanaco i Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsoft BiH. Moderator panel diskusije je bio Dejan Cvetković, predstavnik Microsofta CEE.

"Bilo je zadovoljstvo po drugi put biti učesnik ove konferencije. Uvijek se radujem saradnji sa Microsoft-om, a današnja konferencija je kreirala izvrsnu platformu za otvaranje diskusije o potrebi da se uspostavi na nacionalnom nivou sistem za inovacije što treba obezbjediti integrisanje naučno-istraživačkog, razvojno-tehnološkog i proizvodnog sektora u jednu cjelinu. Ovo ujedno predstavlja i strategiju Republike Srpske u segmentu naučnog i tehnološkog razvoja“, izjavio je Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske.

Damir Mašić, ministar obrazovanja i nauke u Vladi Federacije BiH je istaknuo sljedeće: „Mi podržavamo sve skupove i događaje koji će doprinjeti razvoju bilo kojeg segmenta ovog društva. Partnerski odnos informacionih tehnologija i prije svega obrazovanja nije potrebno ni naglašavati. Panel diskusija NetWork 2.0 konferencije je bila veoma korisna jer je naglašen značaj saradnje između privatnog i javnog sektora.“

U nastavku konferencije, koja će trajati dva dana, biti će predstavljena najnovija Microsoft i partnerska rješenja i njihovo korištenje za efikasnije poslovanje.

Tokom dvodnevne konferencije svi učesnici će imati priliku da se putem četiri paralelna niza prezentacija: Business, IT pro, Dev i MS Community upoznaju sa sa aktuelnim Microsoft i partnerskim rješenjima i IT trendovima, unaprijede svoje znanje i ostvare nove poslovne kontakte.

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Grada Mostara i uz podršku kompanije Logosoft, u svojstvu platinastog sponzora, LANACO, Hewlet Packard BiH i PlanB kao zlatnih sponzora, te Nokia i HT Eronet-a kao srebrenog sponzora. Medijski partneri ovogodišnje konferencije su: bljesak.info, ekapija.ba, info.ba, SEEbiz.net, SUTRA.ba i hardwarebase.net.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti