Sarajevo: Realna privatizacija četiri preduzeća u 2012. godini

04.05.2012. 11:58 / Izvor: eKapija.ba
Sarajevo: Realna privatizacija četiri preduzeća u 2012. godini

Kantonalna agencija za privatizaciju Sarajevo u 2012. godini planira pripremiti program privatizacije i početne bilanse preostalih nekoliko preduzeća u kojima nije pokrenut stečaj ili likvidacija, navodi se u planu rada ove Agencije za tekuću godinu.

Za pojedina preduzeća kao što su Zavod zaštite na radu, Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta, Unis PSC i Neretva već su usvojeni programi privatizacije i početne bilanse. Preduzeća za koje se ovi dokumenti planiraju usvojiti tokom ove godine su: Institut zaštite na radu i zaštite od požara, Kinema, Projekt, Traser, RTV Vogošća i Veterinarska stanica Kantona Sarajevo.

Ipak, u 2012. godini realno je očekivati je privatizaciju kapitala slijedećih preduzeća Zavoda zaštite na radu, Instituta zaštite na radu i zaštite od požara, te preduzeća UNIS PSC Vogošća i Neretva, ako se ona usklade sa Zakonom o privrednim društvima.

“Za ostala preduzeća nije realno očekivati privatizaciju iz razloga postojanja dugotrajnih sudskih postupaka i drugih problema koji onemogućuju izradu Programa privatizacije i početnog bilansa u skladu sa važećim propisima. U slučaju da se tokom 2012. godine riješe prethodna pitanja, ista će se staviti u proceduru pripreme za privatizaciju", navode iz Kantonalne agencije za privatizaciju Sarajevo.

U planu za ovu godine je o prodaja imovine, dijelova i tehničko-tehnoloških cjelina preduzeća : ZOI`84 ( hotel Igman), IBP Hadžić ( imovina u Ivanici), stari dio hotela Bristol.

Agencija ne namjerava sačekati sa pripremom javnih komunalnih preduzeća za privatizaciju u skladu sa odlukom "da ne treba ništa preduzimati u svrhu provođenja privatizacije javnog sektora".

U Agenciji ističu da je slika trenutnog stanja procesa privatizacije obilježena globalnom ekonomskom krizom, preduzećima opterećenih sudskim sporovima, neuknjiženom imovinom kod registracionog suda, neusklađenosti sa Zakonom o privrednim društvima i raskidima kupoprodajnih ugovora.

N.V.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti