Krajem novembra međunarodni tender za dionicu autoputa Banja Luka- Prnjavor

06.11.2012. 12:17 / Izvor: Fena
Krajem novembra međunarodni tender za dionicu autoputa Banja Luka- Prnjavor

Predstavnici Republike Srpske usaglasili su tendersku dokumentaciju s Evropskom investicionom bankom o kreditnom zaduženju za dio autoputa od Banje Luke do Prnjavora i krajem novembra trebao bi biti raspisan međunarodni tender za ovu dionicu, najavio je danas entitetski premijer Aleksandar Džombić.

Odluka o odobrenju tog kredita, kako vjeruje, mogla bi biti početkom naredne godine.

Džombić se nada da bi do izbora izvođača radova na ovoj dionici moglo doći već u februaru 2013., kako bi se u martu ili aprilu počeo s izgradnjom.

Rok za izvođenje radova na ovom dijelu autoputa je tri godine.

Istovremeno, u toku su prvi radovi na drugoj dionici ovog autoputa, od Doboja do Prnjavora, dužine 36 kilometara, čija je ukupna vrijednost 180 miliona eura.

Kredit od 150 miliona eura za izgradnju ovog dijela autoputa Banja Luka-Doboj, "Autoputevi RS" su, uz garancije entiteta i države BiH, uzeli od Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ugovor o izradi projekta i izgradnji autoputa Banja Luka-Doboj, dionica Prnjavor-Doboj, potpisali su ranije predstavnici Javnog preduzeća "Autoputevi RS" i konzorcijuma koji čine "Integral inženjering" iz Laktaša i "Granit" iz Skoplja, koji su izabrani kao najpovoljni ponuđači na međunarodnom tenederu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti