FERK: Dozvole za izgradnju malih hidroelektrana

11.02.2011. 08:02 / Izvor: SRNA
FERK: Dozvole za izgradnju malih hidroelektrana

Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji BiH (FERK) usvojila je jučer više nacrta dozvola za proizvodnju i snabdijevanje električnom energijom, te za izgradnju malih hidroelektrana.

FERK je donio rješenje o prijedlogu dozvole za rad, odnosno o licenci za proizvodnju električne energije preduzeća "SSL" iz Lukavca, i rješenje o prijedlogu prethodne dozvole za izgradnju male HE Čajdraš preduzeća "VIK" iz Zenice.

Usvojeni su i nacrti dozvola za proizvodnju električne energije na zahtjev preduzeća "MHC Zagradačka" i "Eko krima" iz Prozor-Rame, te "Intrade energija" iz Sarajeva.

FERK je na sjednici u Mostaru usvojio nacrt dozvole za rad, odnosno licence za snabdijevanja električnom energijom preduzeća "Repower Adria" iz Sarajeva i nacrt prethodne dozvole za izgradnju male hidroelektrane Šedinac, podnosioca "Mlinpek žitara" iz Jajca.

FERK je utvrdio da su potpuni zahtjevi preduzeća "Ing-Eko" iz Prozora-Rame za izdavanje prethodne dozvole za izgradnju male hidroelektrane "Duščica", kao i dozvola za rad za snabdijevanje strujom drugog reda koju su podnijeli "Eter" Ljubuški i "Tajna" Ljubuški, čime je pokrenut postupak izdavanja dozvola.

Na sjednici je usvojen Nacrt pravilnika o izvještavanju za vlasnike dozvole za snabdijevanje električnom energijom drugog reda i nezavisne proizvođače, o čemu će javna rasprava biti održana 3. marta u Mostaru.

Usvojen je zaključak o obustavi postupka po žalbi preduzeća "Amitea" iz Mostara na rješenje "Elektroprivrede BiH" Sarajevo.

FERK je nezavisna komisija čiji je cilj zaštita kupaca, proizvođača i distributera električne energije, koja radi na uređivanju njihovih međusobnih odnosa u skladu sa Zakonom o električnoj energiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti