Potpisan memorandum o saradnji: Intrade energija ulazi na malezijsko tržište

06.02.2012. 12:40 / Izvor: eKapija.ba
Potpisan memorandum o saradnji: Intrade energija ulazi na malezijsko tržište

Bh. kompanija Intrade energija d.o.o. Sarajevo započela je saradnju sa malezijskim kompanijama u iskorištavanju obnovljivih izvora energije potpisivanjem Memoranduma o suradnji sa predstavnicima Nova Beta(M) Technologies SDN BHD.

Prema riječima Emira Avdića, direktora kompanije Intrade energija, ovo je samo početak saradnje bh. kompanija iz ove oblasti sa malezijskim partnerima i ulazak na tržište Malezije.

"Dugogodišnje iskustvo koje domaće firme imaju u iskorištavanju obnovljivih izvora na našim područijima se lako može prenijeti i u Maleziju te se i na ovaj način može pospješiti ekonomska saradnja sa nama uvijek prijateljski naklonjenom državom kao što je Malezija", izjavio je Avdić.

Enis Arnaut, direktor Tehnološkog parka Perak, ujedno i direktor tvrtke Nova Beta Technologies, smatra da bh. i malezijske kompanije mogu zajedno razvijati nove proizvode i prodavati ih na tržištu. Arnaut je inače rodom iz BiH, 17 godina radi u Maleziji, a upravo njegovim zalaganjem razvija se saradnja domaćih kompanija sa malezijskim partnerima.

Arnaut je uz planove o budućem malezijskom Centru za obnovljive izvore energije predstavio i druge potencijale malezijske države Perak i mogućnosti za poslovanje. Istaknute su prednosti suradnje s Malezijom i njenom državom Perak, te za bh.kompanije zanimljiv pristup tržištima zemalja ASEAN-a i arapskim zemljama. Istaknuto je da će novi malezijski ekonomski model do 2020. godine pružiti veće mogućnosti ekonomske saradnje i posebno partnerske odnose te saradnju u području obnovljivih izvora energije sa bh. kompanijama.

O malezijskoj zakonskoj regulativi u području obnovljivih izvora energije govorio je ovom prilikom Ali Askar Sher Mohamad, glavni operativni direktor Sustainable Energy Development Authority Malaysia (SEDA Malaysia). Kako je istaknuo, Malezija sa 28,7 milijuna stanovnika u 2010. godini ostvarila je BDP od 248 milijardi USD, a nakon pada BDP-a u 2009. godini od 1,7 posto, uslijed globalne krize, u 2010. godini zabilježen je rast BDP-a od 7,2 posto.

Mohamad je predstavio malezijsku nacionalnu energetsku politiku te akcijski plan povećavanja udjela obnovljivih izvora energije u energetici zemlje i to sa 73 MW odn. 0,5 posto u 2011. godini, na 985 MW - šest posto u 2015. te 2080 MW - 11 posto u 2020. godini. Povećanje instaliranih kapaciteta planirano je u području iskorištavanja bioplina, biomase, solarne energije te malih hidrocentrala, kazao je Mohamad, dodavši kako time planiraju i otvaranje novih 50.000 radnih mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti