Rasprava o korištenju obnovljivih izvora energije: Stimulirati novo investiranje, a ujedno zaštititi standard građana

30.01.2012. 14:03 / Izvor: Fena
Rasprava o korištenju obnovljivih izvora energije: Stimulirati novo investiranje, a ujedno zaštititi standard građana

Privrednici i stručnjaci iz Federacije BiH raspravljali su danas u Privrednoj komori FBiH u Sarajevu o tekstu Nacrta zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Javna rasprava o tekstu tog nacrta zakona zvanično je pokrenuta u skladu sa zaključcima oba doma Parlamenta FBiH. Primjedbe i sugestije s javnih rasprava bit će dostavljene pismeno, a očekuje se da će se na osnovu toga doći do teksta zakona koji bi trebalo da zaštiti interese građana i stvori povoljno okruženje za sve koji se žele baviti proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora.

Član Sekcije za obnovljive resurse Privredne komore FBiH i Udruženja asocijacije proizvođača električne energije iz obnovljivih resursa na nivou BiH, te direktor firme "Intrade energija" Emir Avdić pozdravlja taj zakon i smatra da će on, umjesto odredbi i odluka koje su dosad važile kako u jednom tako i u drugom entiteta, uvesti reda, ali i da on nije u potpunosti stimulativan za proizvođače. Naglašava da „ono što je obećano morati biti i izvršeno i zaštićeno".

"Tražit ćemo da se ispoštuju i one obaveze koje su preduzete ranije, prije ovog zakona jer je to tako i pisalo u tim aktima. Postoje određene primjedbe na tekst koje bi trebalo da zaštite i naše interese", navodi Avdić.

Proizvođači električne energije iz obnovljivih resursa slažu se, kaže, s tim da ne treba ići s visokim cijenama da se ne ugrožava standard stanovništva, ali i da se mora znati da obnovljivi resursi štite planetu i zato moraju imati određeni prioritet.

"Zato treba naći neku mjeru da se stimulira novo investiranje, a ujedno i da štitimo i standard naših građana
", kazao je.

Avdić navodi da su od 2005. dosad u FBiH napravljene 24 male hidroelektrane, u RS-u šest, a gradi se još 15 hidroelektrana. Uloženo je više od 200 miliona KM stranih i privatnih sredstava, a formirano je više od 20 malih firmi koje rade na projektiranju i izgradnji malih hidroelektrana i pripremi solarnih i vjetrenih. Od ukupnog broja malih hidroelektrana, trećina je, kaže on, napravljena, s 95 posto opreme, u BiH.

Predlagač zakona je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, a šef Odsjeka za elektroenergetiku Tarik Begić za novinare je istaknuo značaj tog zakona da se ta oblast uredi na kvalitetan način i spomenuo da važeća uredba nije dovoljno obradila spomenuta pitanja.

Po njegovim riječima, cilj zakona je i pokušati provesti obaveze koje je BiH preuzela kroz razne međunarodne ugovore, kao i da se implementiraju direktive koje reguliraju tu oblast i domaće zakonodavstvo.

Kvalitetne primjedbe i sugestije s javnih rasprava bit će, kaže Begić, korištene prilikom izrade prijedloga zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije. Pravi kvalitet zakon će dobiti donošenjem podzakonskih akata, metodologija i odluka koje proističu direktno iz tog zakona.

I zastupnik u Federalnom parlamentu Slaviša Šućur smatra da je predloženi tekst zakona dobra osnova za donošenje tog zakona. On kaže da je prednost tog zakona, u odnosu na postojeću uredbu, što nije odredio izuzetno visoke tarife koje bi stimulirale proizvođače energije ali bi građane, na neki način, izložile nepotrebnom trošku. Dobro je i što će stimulirati građane da počnu sami generirati energiju bilo s malim vjetrenjačama ili solarnim kolektorima.

Nakon Tuzle i Sarajeva, javna rasprava o tekstu Nacrta zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije planirana je za sutra u Mostaru.


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti