Na autoputu Banjaluka - Gradiška naplata putarine od proljeća

30.08.2012. 10:57 / Izvor: Glas Srpske
Na autoputu Banjaluka - Gradiška naplata putarine od proljeća

Naplata putarine na autoputu Banjaluka - Gradiška počeće na proljeće iduće godine, a kretaće se od tri do četiri marke, rekli su "Glasu Srpske" u preduzeću "Autoputevi RS".

"Korištenje autoputa vozači bi trebalo da plaćaju oko deset feninga po kilometru, što bi na relaciji Gradiška - Banjaluka iznosilo od tri do četiri marke", rekli su u "Autoputevima RS" i dodali da će konačnu odluku o cijeni putarine donijeti Vlada RS.

U "Autoputevima RS" su istakli da je u toku javna nabavka izrade projekta sistema naplate putarine sa objektima i opremom na dionici autoputa Banjaluka - Gradiška.

Tendersku dokumentaciju preuzelo je deset firmi, ali je na adresu "Autoputeva RS" stiglo šest ponuda.

"U julu su otvorene ponude firmi, a komisija "Autoputeva RS" analizira, ocjenjuje i upoređuje pristigle ponude", kazali su u ovom preduzeću i dodali da će komisija uskoro završiti sa odabirom firme koja će izgraditi projekat sistem naplate na autoputu.

Komentarišući spekulacije da će putarine na autoputu od Banjaluke do Gradiške naplaćivati i "Autoputevi RS" i "Putevi RS", u "Autoputevima RS" su kazali da je putarina samo u nadležnosti ovog preduzeća.

"Ako se bude pitali 'Autoputevi RS', onda će se plaćati samo jedna putarina", rekli su ranije u "Autoputevima RS".

U "Putevima RS" kazali su juče "Glasu Srpske" da Vlada RS treba da u svojstvu Skupštine oba preduzeća, "Puteva RS" i "Autoputeva RS", donese odluku o visini naknade za putarinu na M16 i autoputu E661, te načinu i raspodjeli tih prihoda.

Autoput Banjaluka - Gradiška, ukupne dužine od 32 kilometra, pušten je u saobraćaj krajem novembra prošle godine, a njegova izgradnja koštala je 320 miliona KM.

Vlada

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kazali su da "Autoputevi RS" i "Putevi RS" treba da definišu i usaglase način naplate putarine, te da tu informaciju proslijede Vladi RS na usvajanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti