Rasprava o zaduženju od 150 miliona eura: Vlada RS nije procijenila rizik

15.03.2012. 07:55 / Izvor: SRNA
Rasprava o zaduženju od 150 miliona eura: Vlada RS nije procijenila rizik

Narodna skupština Republike Srpske razmatrala je Odluku o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Republike Srpske za kreditno zaduženje javnog preduzeća "Autoputevi RS" kod Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ za izgradnju dionice autoputa Banjaluka-Doboj između Prnjavora i Doboja u iznosu od 150 miliona eura.

Kreditna sredstva su namijenjena za finansiranje izgradnje dionice Prnjavor - Doboj, dužine 37 kilometara, lokalnih puteva na dionici, dužine 23 kilometra, i usluge stručno-tehničkog nadzora na izvođenju građevinskih radova.

Republika Srpska bezuslovno garantuje pravovremeno plaćanje svih dospjelih iznosa prema ugovoru između EBRD i "Autoputeva" kojim su javnom preduzeću odobrena kreditna sredstva od 150 miliona, koja će se povlačiti u dvije tranše od 75 miliona eura, sa rokom otplate od 15 godina, grace periodom tri godine i kamatnom stopom u šestomjesečnom EURIBOR-u plus jedan odsto i polugodišnjom otplatom.

Odlukom se ovlašćuje ministar finansija da potpiše ugovor o podršci zajma između Republike Srpske i EBRD, te supsidijarni ugovor o garanciji između BiH i RS i ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza između RS i javnog preduzeća, dok se za realizaciju odluke zadužuju Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo finansija i Javno preduzeće Autoputevi RS.

Šef Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović rekao je da ova stranka neće podržati odluku o zaduženju, jer Vlada nije dostavila dokumentaciju o ekonomskoj opravdanosti, niti ima podataka o studiji izvodljivosti, kao i o tome koliko je novca dato za eksproprijaciju zemljišta.

On je istakao potrebu za kalkulacijom iznosa koji će se ukupno vraćati po osnovu zaduženja, jer se radi o potencijalnom dugu RS.

Poslanik Demokratske partije Dragan Čavić upozorio je da prijedlog odluke nije sačinjen u skladu sa Zakonom o dugovima i garancijama, jer nije navedena procjena ukupne izloženosti Republike Srpske rizicima u perspektivi, koja prema ovom zakonu ne smije biti veća od 30 odsto u odnosu na izvorne prihode.

Čavić je rekao da se garancija daje jer javno preduzeće "Autoputevi RS" u trenutku dospijeća prve rate neće imati likvidnost da servisira dug.

Poslanik SDS-a Zoran Latinović upozorio je da je ukupna zaduženost RS dostigla skoro 4,5 milijarde KM te da bi u slučaju nemogućnosti otplate ovog kredita, sredstva vraćali poreski obveznici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti