Ugovor za autoput od Doboja do Prnjavora iduće sedmice

17.08.2012. 09:58 / Izvor: Glas Srpske
Ugovor za autoput od Doboja do Prnjavora iduće sedmice

Potpisivanje ugovora za izgradnju dionice autoputa od Doboja do Prnjavora sa "Integral inženjeringom" iz Laktaša i "Granitom" iz Skoplja planirano je iduće sedmice, rekao je "Glasu Srpske" ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović.

On je naglasio da se odmah po potpisivanju ugovora može početi sa izgradnjom ove dionice autoputa, čija je dužina 37 kilometara.

Evropska banka za obnovu i razvoj dala je početkom mjeseca saglasnost preduzeću "Autoputevi RS" da potpiše ugovor sa konzorcijumom koji čine "Integral inženjering" i "Granit" za izgradnju ove dionice autoputa.

Ovaj konzorcijum pobijedio je na međunarodnom tenderu ponudivši da će dionicu od Doboja do Prnjavora izgraditi za 180 miliona eura.

Ovaj konzorcijum treba da dostavi bankovnu garanciju u iznosu od 18 miliona eura za dobro izvršenje posla prije potpisivanja ugovora.

Generalni direktor "Integral inženjeringa" Slobodan Stanković potvrdio je "Glasu Srpske" da je iduće sedmice planirano potpisivanje ugovora.

"Već danas ćemo potpisati ugovor sa jednom bankom za bankarsku garanciju, dok ćemo sa drugom bankom potpisati ugovor do kraja ove ili početkom iduće sedmice", rekao je Stanković.

On je naglasio da će "Integral" i "Granit" nastojati da izgradnja autoputa bude završena što prije.

"Samim ulaskom u ovaj posao zaposlićemo dodatne radnike. U izgradnju ovog putnog pravca uključićemo i razne zanatlije, te druge kooperante", rekao je Stanković.

Predstavnici Vlade RS, "Autoputeva RS" i Ministarstva finansija i trezora BiH potpisali su krajem aprila sa predstavnicima EBRD-a ugovor o kreditu vrijednom 150 miliona evra za izgradnju prve dionice autoputa Banjaluka - Doboj od Doboja do Prnjavora.

Kreditno zaduženje palo je na teret "Autoputeva RS", koji će zajam vraćati 15 godina, uz kamatnu stopu koju čini visina šestomjesečnog euribora plus jedan odsto.

EBRD je "Autoputevima RS" dala i grejs period od tri godine.

Pregovori sa Evropskom investicionom bankom za izgradnju druge dionice autoputa, od Banjaluke do Prnjavora, biće održani krajem septembra.

Predračunska vrijednost izgradnje ove dionice iznosi 200 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti