Uspostavljen Kreditno garancijski fond USK

29.10.2012. 13:49 / Izvor: eKapija.ba
Uspostavljen Kreditno garancijski fond USK

Na prijedlog Ministarstva privrede i Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona, Vlada Unsko-sanskog kantona, je donijela Odluku o uspostavljanju Kreditno garancijskog fonda (u daljnjem tekstu: KGF), kojim će upravljati Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona, saopćila je Vlada USK.

Izdavanje garancija za kreditiranje subjekata male privrede pod povoljnim uslovima ima za cilj pružiti financijsku potporu subjektima male privrede koji imaju proizvodne kapacitete ili izgrađuju nove kapacitete, a neophodna su im dodatna sredstva osiguranja, kako bi ista mogla zadovoljiti uvjete banke. Cilj uspostave KGF-a je povećati nivo investicijskog ulaganja, odnosno ulaganja u osnovna i obrtna sredstva, s namjerom pokretanja i održavanja postojeće proizvodnje, proširenja i/ili uvođenja novih usluga koje su deficitarne, veće iskorištavanje kapaciteta, održavanje postojećih radnih mjesta, prevladavanje negativnih posljedica ekonomske krize, novo zapošljavanje i povećanje izvoza.

Sredstva za implementaciju ovog Programa su obezbjeđena u Budžetu Unsko-sanskog kantona, a visina raspoloživih sredstava u 2012. godini iznosi 250.000,00 KM, koja će biti uvećana za ostvareni multiplikator u suradnji sa partnerskom bankom koja će u okviru odgovarajuće procedure biti izabrana u narednom periodu.

Pravo apliciranja za dodjelu sredstava imaju pravna i fizička lica registrirana na području Unsko-sanskog kantona koji se bave pretežnom proizvodnom djelatnošću/proizvodnim ili uslužnim obrtom i uslugama u hotelijerstvu i turizmu i koji zadovoljavaju ostale specifične uvjete propisane Programom.

Garancije će biti izdane za kredite malih i srednjih preduzeća i registriranih poljoprivrednih proizvođača na period maksimalno do 5 godina sa uključenim grace periodom maksimalno do 12 mjeseci, a ista će se moći koristiti za nabavku osnovnih sredstava i financiranje obrtnih sredstava sa ne više od 50 % od iznosa kredita.

Na temelju ove Odluke Vlada Unsko-sanskog kantona i Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona će u toku narednog mjeseca pokrenuti postupak za izbor partnerske Banke, a nakon sklapanja Ugovora o poslovnoj suradnji sa Bankom, KGF će biti stavljen na raspolaganje privrednicima Unsko-sanskog kantona.

Razvojna agencija USK će pravovremeno informirati sve poduzetnike o početku rada KGF-a, a već početkom novembra ove godine planirane su prezentacije svih programa potpore poduzetništvu u Kantonu, uključujući i KGF, koji će biti predstavljeni od strane Ministarstva privrede i Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti