Instaliran novi oftalmoloski laser u Kantonalnoj bolnici Zenica

03.09.2012. 16:00 / Izvor: eKapija.ba
Instaliran novi oftalmoloski laser u Kantonalnoj bolnici Zenica

U četvrtak, 30. avgusta 2012. godine, u KB Zenica postavljen je novi oftalmološki diodni laser Lumenis Novus Spectra 532-nm. Laser je isporučilo i instaliralo preduzeće MES d.o.o. Zenica. Ovaj laser je zamjenio prethodni, od istog proizvođača, instaliran 2002. godine, koji je uspješno radio posljednjih 9 godina i u tom periodu izvršio preko 10.000 intervencija.

Ovaj inovativni laser kroz integraciju svjetla zelenog spektra od 532 nm sa praktičnošću malog, prenosnog kućišta lasera, će uvelike olakšati rad oftalmološke službe Kantonalne bolnice, i smanjiti potrebu za slanjem pacijenata u druge gradove.

Laser je namijenjen za oftalmološke postupke kao što su tretman glaukoma, dijabetičke retinopatije, odvajanja mrežnjače, staračke makularne degeneracije, okluzije retinalnih vena kao i mnogih drugih bolesti oka. Jedinstvenom i patentiranom SureSpot tehnologijom, laserske zrake se odražavaju na mrežnjaču oka, a zračenje na rožnjaču i leću se minimizira za povećanu sigurnost. Osim tretmana oka, laser je pogodan i za zahvate na uhu, kao što je stapedotomija, dektomija, timpanoplastika, kontrola krvarenja i tretman mekih tkiva uha.

Laser je dizajniran za prometnu praksu sa velikim protokom pacijenata, tako da očekujemo da će i ovaj laser, kao i prethodni, uspješno služiti dugi niz godina.

Preduzeće MES d.o.o. Zenica ove godine obilježava 10 godina uspješnog poslovanja, tijekom kojih je sveprisutno na tržištu medicinske opreme, pretežno u polju labaratorijskih uređaja i potrošnih materijala, oftalmološke opreme, kao i opreme za tretman medicinskog otpada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti