Zbog nevremena otežana proizvodnja i transport mliječnih proizvoda i brašna u BiH

08.02.2012. 11:58 / Izvor: eKapija.ba
Zbog nevremena otežana proizvodnja i transport mliječnih proizvoda i brašna u BiH

Proizvodnja u BiH je umanjena uslijed vremenskih neprilika, najviše se to osjeti kada je u pitanju prehrana. Građani su u panici jer police su sve praznije. Osjetan je nedostatak brašna, mlijeka, mliječnih proizvoda...

U jednoj od najvećih mljekara u BiH Meggle Bihać već treći dan nijedan kamion nije izašao iz kruga.

Mirjan Vučak, direktor Meggle mljekare za ekapija.ba kaže kako se nešto malo proizvoda pokušavaju transportovati malim transportnim sredstvima.

"Zbog nevremena nismo u mogućnosti snadbjeti tržište.Trgovci još uvijek se koriste zalihe robe koje su imali na stanju prije ovoga nevremena", kaže Vučak, naglašavajući kako svi trgovački centri apeluju da dostavimo robu, međutim situacija je teška, tako da se trenutno ne može vršiti dostava.

Što se tiče sirovog mlijeka, odnosno otkupa mlijeka, Vučak kaže kako u USK imaju razumijevanje MUP-a koji pomaže da vozila Mljekare dođu do farmi i da izvrše redovan otkup mlijeka.

"Situacija u drugim krajevima BiH je teška, naročito u Hercegovini", ističe Vučak, naglašavajući kako apeluje na vlasti u Federaciji i RS da pomognu njihovim partnerima.

Također alarmantno stanje je i u najstarijoj sarajevskoj mljekari Milkos čije cisterne ne mogu doći do kooperanata i farmi, kako bi preuzele mlijeko.

Pojedini pekari u BiH zbog vremenskih neprilika imaju problema sa transportom brašna i peciva do potrošača.

Irmela Cero, glasnogovornica kompanije Klas za ekapija.ba kaže kako na radost njihovih vjernih kupaca i potrošača, Klas raspolaže dovoljnim zalihama pšenice, brašna i ostalih sirovina, a proizvodnja se odvija prema uobičajenom planu.

"Transport smo prilagodili trenutnoj situaciji na terenu, i zahvaljujući tome našim proizvodima snabdjeveno je skoro cijelo Sarajeva, a čak i mještani Olova, Ilijaša i Hadžića od ponedjeljka ponovo imaju na raspolaganju naše proizvode. Malim transpotrnim vozilima jutros smo otpremili i proizvode za Brčko, Doboj i druge gradove u BiH", naglašava Cero.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti