Održana skupština Grupacije špeditera

15.12.2011. 07:45 / Izvor: eKapija.ba
Održana skupština Grupacije špeditera

Grupacija špeditera/logističara pri Udruženju poslodavaca u FBiH u utorak je u Sarajevu održala je svoju treću redovnu Skupštinu koja je zbog isteka mandata dosadašnjem rukovodstvu bila izborna.

U radnom dijelu Skupštine, članovi su usvojili izvještaj o radu za protekli period, te izabrali novo rukovodstvo. U sljedećem mandatu funkciju predsjednice UO Grupacije špeditera obavljat će Fadila Poplata, direktorica firme "Arbelšped d.o.o." iz Sarajeva.

U Upravni odbor imenovani su: Haris Avdić- Intereuropa RTC Sarajevo, Danko Šulenta - Interagent d.o.o. Mostar , Edin Emšo - DHL International d.o.o. Sarajevo, Hamed Šivšić - Bihateam d .o.o. Sarajevo, Branko Vujatović - Meridian AD Banjaluka, Davorin Topić - Interherc d.o.o. Mostar, Salko Kruho - Schenker d.o.o. Sarajevo, Faruk Šahinagić - Rhea Express d.o.o. Sarajevo, Erol Mahmutović - AGS d.o.o. Sarajevo i Tarik Murić - Kuehne Nagel d.o.o. Sarajevo.

Članovi Skupštine su informirani da je u pripremi Nacrt zakona o carinskoj politici, te da je Grupacija špeditera/logističara ostvarila dobru saradnju sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Grupacija očekuje da će aktivno biti uključena u proces donošenja tog zakona.

Članovi Grupacije špeditera/logističara su uputili poruku kolegama iz Republike Srpske o nužnosti i hitnosti uspostavljanja poslovno partnerskih odnosa između kompanija iz ove oblasti. U svom apelu su istakli da izuzetno teška i neizvjesna ekonomska situacija u BiH predstavlja jedan od razloga za uspostavljanje partnerskih odnosa članova grupacije iz FBiH sa srodnim firmama iz djelatnosti u RS.

Također su istakli da se špediterske firme iz oba entiteta susreću sa istim problemima kao što su: jedinstvene carinske garancije, potreba davanja čvrstih kolaterala komercijalnim bankama za njihovo obezbjeđenje, finansiranje carine i PDV-a za klijente, različita politika polaganja za carinski certifikat, različita cjenovna politika po entitetima po osnovu sanitarne i tržne inspekcije te damping cijene određenih špediterskih kuća, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti