Proizvođači ostaju bez izvoznih brojeva

02.11.2012. 10:22 / Izvor: Oslobođenje
Proizvođači ostaju bez izvoznih brojeva

Komisija za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma parlamentarne Skupštine BiH u kojoj su bili Borislav Bojić predsjednik, Šemsudin Mehmedović potpredsjednik, Nermin Purić, Nermina Ćemalović, Danijela Martinović, Borislav Vuković, Sejad Mačkić i Milena Davidović posjetili su u četvrtak četiri najveće proizvodne kompanije u USK-a kako bi se upoznali sa stanjem u sektoru i ponudili pomoć kada je riječ o carinama, akcizama i spoljnoj trgovini koji su nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH.

Nerazumijevanje nadležnih

"Sad je kasno, tehnički neizvodivo, da bi smo na vrijeme dobili izvoznički broj Evropske unije, iako smo sedam godina uporno pokušavali, nailazili smo samo na nerazumijevanje nadležnih. U ime mljekarske industrije izražavam nadu da ga, barem, nekad u narednoj godini dobijemo, kazao je parlamentarcima Kemal Hrnjić", direktor Meggle BiH, piše Oslobođenje.

Iako oni već imaju EU kvalitet, dozvolu za izvoz neće imati, prije svega zbog problematičnosti u samim Zakonima iz ove oblasti, neprofesionalnosti veterinarskih inspekcija, nepostojanja laboratorija i prije svega krovne Agencije za izdavanje izvoznih dozvola roba animalnog porijekla. Kada je mlijeko u pitanju, u BiH se godišnje uveze 157 miliona litara, iz BiH se do prije deset godina izvozilo tek 3,2 miliona litara mlijeka, da bi domaći mljekari zabilježili sjajan rast tako da danas izvoze 75 miliona litara, od toga 57 posto je išlo na tržište Hrvatske.

"U Hrvatskoj smo se pozicinirali na treće mjesto proizvoda, deset godina smo mnogo ulagali u to tržište i to sad sve gubimo. Mljekarima u BiH ostaće samo zemlje CEFTA i domaće tržište. A činjenica je da u BiH proizvedemo upravo onoliko mlijeka koliko ga i uvezemo", kazao je Hrnjić.

Međutim, država ne može obezbijediti domaćim proizvođačima 50 posto polica na domaćem tržištu, jer to predpristupna pravila ka EU ne dozvoljavaju zbog otvorenosti tržišta, istakao je predsjednik Komisije parlamenta Borislav Bojić. Kao mogućnost jedino im ostaje da fiskalnom politikom omoguće bolji status domaćim proizvođačima.

Potpuno nespremni

S tim u vezi, u Krajini su jučer mnogo razgovarali o diferenciranoj stopi PDV-a za koju proizvođači smatraju da treba što hitnije da se uvede.

"Kada je mlijeko u pitanju, mi plaćamo 17 posto PDV", naglasio je direktor Megglea, "dok konkurencija u Srbiji plaća 6 posto, a mljekari u Hrvatskoj bivaju oslobođeni i stimulisani. I Hrvatska proizvede 20 posto mlijeka čiji kvalitet ne odgovara ni EU ni njihovim potrošačima, takva mlijeka završavaju u BiH jer naša zemlja nema nikakvu kontrolu standarda uvezenog", kazano je na sastanku. "Dolazak EU na granice BiH zatiče nas potpuno nespremne".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti