Sarajevo: Vodiči ukazali na žalbe turista i nelegalan rad u turizmu

02.03.2012. 07:46 / Izvor: Fena
Sarajevo: Vodiči ukazali na žalbe turista i nelegalan rad u turizmu

Udruženje turističkih vodiča Kantona Sarajevo u narednom će periodu početi realizaciju niz aktivnosti na suzbijanju, neutralisanju i kažnjavanju nelegalnog rada u oblasti turizma, u okviru kojih neće prezati ni od podizanja tužbi protiv udruženja i organizacija koje nastave s takvim djelatnostima.

Potvrdio je to jučer na konferenciji za medije u Sarajevu predsjednik ovog udruženja Zijad Jusufović, ističući da se turisti koji dođu u Sarajevo žale na čitav niz praksi i rada pojedinih organizacija i institucija, smatrajući da je krajnje vrijeme da se to promijeni.

Žalbe turista prvenstveno se odnose na neprofesionalan rad nelegalnih turističkih vodiča, taksi službi, policije, revizora preduzeća "Gras", recepcionera u hotelima i drugih hotelskih djelatnika, te Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Jusufović podcrtava da je u Kantonu Sarajevu oko 700 turističkih vodiča završilo kurs u organizaciji Federalnog ministarstva turizma, ali da ih je svega šest licencirano u Udruženju za turističke vodiče, zbog čega je rad svih ostalih, uz izbjegavanje porezne politike, nelegalan.

Također navodi da Turistička zajednica KS konačno treba početi raditi svoj posao, te podhitno oformiti i otvoriti adekvatan Turistički informativni centar, jer je dosadašnji koji je bio smješten preko puta hotela "Evropa" pretvoren u kafanu.

Otvoren je novi na Baščaršiji od svega 12 kvadrata.

Nužno je i štampanje novog besplatnog i kvalitetnijeg plana grada, s mnoštvom informacija potrebnih turistima.

"Zahtjevamo od direktora Aerodroma Sarajevo da analizira informacije kojima raspolaže Aerodrom. Čudno je da nema planova grada za strance, nikakvih informacija o hotelima ili cijenama prijevoza do grada. Obećavam da ću lično naći način kojim ću dokazati saradnju s taksistima ispred Aerodroma. Sramota je da taksista naplaćuje 50 eura od Aerodroma do hotela "Evropa", ističe Jusufović.

Akcentirao je i konačno rješavanje statusa ratnog tunela Sarajevo i muzeja u kući porodice Kolar. On smatra da tunel treba postati vlasništvo države ili Federacije BiH, jer ga i danas posjećuje dnevno na stotine turista, a da država od toga nema nikakve koristi.

Udruženje turističkih vodiča KS će u cilju razmatranja aketuelnog stanja u oblasti turizma te svih registriranih problema 15. marta u Sarajevu organizirati konferenciju kako bi se iznašla rješenja koja će stanje u ovoj oblasti generalno poboljšati.

Na taj skup bit će pozvani predstavnici Ministarstva okoliša i turizma FBiH, Ministarstva privrede KS, nadležne inspekcije, Turističke zajednice KS, udruženja taksista i hotela, uprave policije, te međunarodnih organizacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti