Završena kampanja "zeleno poslovanje" u sarajevskim firmama

27.11.2012. 11:12 / Izvor: eKapija.ba
Završena kampanja 'zeleno poslovanje' u sarajevskim firmama

Udruženje "Mladi za mlade Sarajevo" realiziralo je projekt "Za ljepši i čistiji grad" u sklopu Evropske sedmice za reduciranje otpada u toku oktobra i novembra, i uz podršku Ministarstva prostornog uređnja i okoliša KS-a i Centra za okolišno održivi razvoj.

Projekt je realiziran uz kampanju "Zeleno poslovanje" koja je provedena u četiri sarajevske firme s područja općine Novi Grad i Novo Sarajevo.

Cilj zelenog poslovanja je uvesti sistemsko poslovanje okolišem, energijom i resursima, te istovremeno obrazovati zaposlenike same organizacije ali utjecati i na sve ostale učesnike.

Provođenje ovog sistema poslovanja firmama donosi veliku uštedu i smanjenu količinu otpada.

U okviru kampanje Zelenog poslovanja provedene su edukacije, radionice, te podijeljeni promotivni materijali u kojima su navedeni načini, mjere i oblasti Zelenog poslovanja.

"Nakon prezentacije projekta i kampanje, uposlenici i direktori promijenili su mišljenje i stavove o dosadašnjim navikama kancelarijskog poslovanja i shvatili značaj uštede, ali i ekološke koristi ukoliko se budu pridržavali pravila i načina Zelenog poslovanja. U toku kampanje sakupili su 45 posto arhivskog papira, zatim 30 posto novinskog i reklamnog materijala, te 40 posto korištenog kartona, sakupili su i 60 posto plastike i najlona, 20 posto tvrde plastike i 20 posto pet ambalaže. Na kraju mjeseca, naše udruženje pokupit će skupljeni otpad i dostaviti firmi za recikliranje", istakla je PR udruženja Emina Selmanović.

Firmama koje su učestvovale u kampanji "Zeleno poslovanje" dodijeljena su priznanja, a dogovoren je i nastavak saradnje tako što će firme mjesečno dostavljati izvještaje o smanjenju i prikupljanju otpada, te da će se truditi da svaki mjesec provedu po jednu aktivnost više Zelenog poslovanja.

Priznanje je dodijeljeno firmama MHS d.o.o., Mega3, Kreator i Netlab, saopćeno je iz Udruženja "Mladi za mlade Sarajevo".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti