MIG Elektro preuzima Fabriku vijaka u Mrkonjić Gradu: Idući korak proizvodnja specijalnih vijaka

08.10.2012. 15:41 / Izvor: eKapija.ba
MIG Elektro preuzima Fabriku vijaka u Mrkonjić Gradu: Idući korak proizvodnja specijalnih vijaka

Kompanija MIG Elektro ima u planu preuzeti stopostotno vlasništvo nad Fabrikom vijaka u Mrkonjić Gradu. Ova kompanija ima već 95 posto dionica Fabrike, a sada su u postupku prinudnog preuzimanja ostalih 5 posto.

Dragan Bogojević, koji se nalazi na funkciji direktora Fabrike vijaka, kaže da su već ušli u tvornicu i sada su u procesu sagledavanja stanja, od ispravnosti strojeva do potreba za rekonstrukcijom objekata.

Za eKapiju kaže da im je plan nastaviti sa proizvodnjom kojom se ova tvornica do sada bavila, a to je proizvodnja vijaka. Budući da se radi o većoj tvornici plan im je i prebacivanje jedinog dijela proizvodnje iz Mig Elektra u ovu tvornicu.

Inače, MIG Elektro se bavi projektiranjem, izvođenjem, ispitivanjem, revizijom i remontom elektro instalacija i postrojenja do 20kV, proizvodnjom stubova za javnu rasvjetu, SN dalekovodnih konzola, NN ovjesne opreme i dr.

Preuzimanje tvornice je, navodi Bogojević, velik iskorak za njihovu kompaniju. Već odavno planiraju njenu kupovinu što će im omogućiti usko specijaliziranje za proizvodnju vijaka, pogotovo specijalnih vijaka koji se ne mogu naći na tržištu. "Za tu vrstu vijeka nema zamjene sa kineskog tržišta, a mi imamo mogućnost da ih ovdje proizvodimo", navodi naš sugovornik.

Podsjetimo, ova tvornica je bila u stečaju, ali su nakon uspješne reorganizacije njena potraživanja prema Fondu PIO, Fondu zdravstvenog osiguranja i Poreznoj upravi RS, odnosno Općini Mrkonjić Grad, pretvorena u dionice. Fabrika vijaka prije rata je zapošljavala oko 600 radnika i bila poznata po proizvodnji visokokvalitetne vijčane robe.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti