Prvi u BiH: Kanton Sarajevo dobio azil za napuštene životinje

30.03.2012. 14:07 / Izvor: Fena
Prvi u BiH: Kanton Sarajevo dobio azil za napuštene životinje

Premijer Kantona Sarajevo Fiket Musić i ministri privrede i prostornog uređenja i okoliša KS-a Rusmir Sendić i Abid Jusić otvorili su danas novoizgrađeni Azil za napuštene životinje u Općini Pale-Prača.

Investitor projekta, firma "Murai komerc" uložila je 1.500.000 KM u objekt koji ima kapacitet za smještaj 525 pasa.

Premijer KS-a Fikret Musić istakao je da ovim nije riješen problem pasa-lutalica u Sarajevu, ali je ovo početak rješenja.

"Životinje će u ovom azilu biti zbrinute na human način i uz stručnu veterinarsku brigu. Radovi na objektu su kasnili zbog vremenskih neprilika, ali su zahvaljujući naporima resornih ministarstava i ozbiljnosti investitora završeni u zadovoljavajućem roku", dodao je Musić.

Direktor "Murai komerca" Muriz Alić rekao je da je ovo tek prva faza i da bi u narednih pet godina kapacitet trebao biti proširen na oko 5.000 životinja.

"Također, planiran je hotel za životinje i edukativni centar, iz čijih prihoda bi se u budućnosti trebao finansirati azil da bi postao samoodrživ", kaže Alić.

Kanton Sarajevo, Grad i općine su krajem decembra prošle godine potpisali Sporazum o sufinansiranju unajmljivanja azila za životinje, čime su se obavezali da će iz svojih budžeta izdvojiti 940.000 KM za transport i njegu pasa, te za plaće 15 uposlenia iz općine Prača koji će biti angažirani na održavanju.

Procjenjuje se da u Kantonu Sarajevo trenutno ima oko 6.000 pasa lutalica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti