Zahvaljujući IPI Zenica: IDDEEA uspješno uskladila poslovanje sa standardom ISO/IEC 27001

13.08.2012. 16:03 / Izvor: eKapija.ba
Zahvaljujući IPI Zenica: IDDEEA uspješno uskladila poslovanje sa standardom ISO/IEC 27001

Institut za privredni inženjering - IPI Zenica je uspješno završio implementaciju sistema za upravljanje zaštitom informacija u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA).

Sistem je uspostavljen u skladu sa međunarodnimstandardom ISO/IEC 27001. Implementacija je trajala devet mjeseci i zbog kompleksnosti posla je zahtijevala formiranje međunarodnog konzorcija koji su, pored Instituta za privredni inženjering, sačinjavali i Nites - vođa konzorcija, ANET i Mobes.

IDDEEA se time pridružuje rastućem broj organizacija koje upravljaju informacijama velike važnosti i koje su spremne da dokažu svoju privrženost održavanju striktnog okvira kontrola informacijske sigurnosti unutar svojih aktivnosti.

U te aktivnosti spadaju personalizacija (štampanje) ličnih dokumenata, održavanje mreže za prenos podataka između institucija sa svih nivoa vlasti, administracija i održavanje servera na kojima se nalaze podaci iz centralnih evidencija, hosting aplikacija putem kojih nadležni organi vode upravne postupke oko izdavanja ličnih dokumenata i donošenje standarda iz oblasti identifikacionih dokumenata Konsultanti Instituta za privredni inženjering su pomogli stručnjacima iz oblasti telekomunikacija, programiranja, baza podataka, pravnih i ekonomskih poslova koji su zaposleniu Agenciji da uspostave sistem koji će im omogućiti da lakše upravljaju postojećim i budućim rizicima, kao i da pravilno identificiraju i procijene kritičnost pojedinih poslovnih procesa, kao i učinka koji gubljenje povjerljivosti, integriteta i povjerljivosti resursa može ostaviti na ove procese.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti