Nova banka podnijela žalbu Višem privrednom sudu u Banjoj Luci

12.11.2012. 13:05 / Izvor: eKapija.ba
Nova banka podnijela žalbu Višem privrednom sudu u Banjoj Luci

Nova banka a.d. Banja Luka, zastupana od strane advokata dr Miroslava Mikeša, blagovremeno je podnijela žalbu Višem privrednom sudu u Banjoj Luci na presudu Okružnog suda da se preduzeću Antonić Trade d.o.o. Laktaši isplati 500.000,00 eura, uvećanih za troškove zatezne kamate.

Uz žalbu je priloženo mišljenje nezavisnih eksperata prof. dr Aleksandra Lj. Ćirića, prof. dr. Radovana Vukadinovića i prof. dr .Vitomira Popovića, koja nedvosmisleno potvrđuju da je osnovano isplaćena garancija Tvornici duhana Rovinj d.o.o. iz Hrvatske.

U mišljenju ovih eksperata posebno je naglašeno da je Banka postupila po zakonu i u skladu s bankarskom praksom. Sam institut bankarske garancije je veoma precizan. Izdata garancija je po svom sadržaju neopoziva i plativa na prvi poziv i njen sadržaj ne može mijenjati ili preinačiti Sud. Stav eksperata, zasnovan na podlozi jasnog činjeničnog stanja, je da je Nova banka izdala valjanu garanciju Tvornici duhana Rovinj, na osnovu koje je Antonić Tradeu odobren kredit, ali da je prvostepeni sud donio pogrešnu odluku mijenjajući sadržaj garancije.

Kompetentnost i relevantnost eksperata ogleda se u njihovim akademsko-stručnim funkcijama, kao i učešću u domaćim i međunarodnim profesionalnim aktivnostima. Dr Aleksandar Lj. Ćirić je redovni profesor za predmet Međunarodno trgovinsko pravo na Pravnom fakultetu u Nišu, član Predsjedništva Spoljnotrgovinske arbitraže pri Privrednoj komori. Radovan Vukadinović je arbitar pri Spoljnotrgovinskoj arbitraži u Beogradu, šef Katedre za međunarodno pravo u Kragujevcu i predavač na nekoliko fakulteta u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji. Vitomir Popović je dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, profesor na predmetu Međunarodno trgovinsko pravo i predsjednik Spoljnotrgovinske arbitraže pri Privrednoj komori Republike Srpske.

Kako se navodi u saopštenju, na ovaj način Banka je pravno osnažila svoju žalbu i pokazala njenu osnovanost, ukazujući, uz mišljenje eksperata, na propuste nastale u prvostepenom postupku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti