BiH uskoro u programu Media 2007: Fond od 755 milijuna eura otvara se domaćim filmadžijama

25.01.2012. 11:44 / Izvor: eKapija.ba
BiH uskoro u programu Media 2007: Fond od 755 milijuna eura otvara se domaćim filmadžijama

Filmska umjetnost u BiH, može se slobodno reći, ima veliki potencijal. Sarajevo film festival je već postao regionalni brend što se filmske umjetnosti tiče, a naši glumci sve se češće pojavljuju u hollywoodskim blockbusterima.

Zbog svega ovoga filmski djelatnici i svi koji rade u ovoj industriji raduju se ulasku Bosne i Hercegovine u program EU "Media 2007", koji je financijski instrument EU za poticanje razvoja audiovizulane idustrije u članicama i potencijalnim članicama EU-a. Radi se o programu koji na raspolaganju za razdoblje 2007.- 2013. ima osigurano 755 millijuna eura sredstava.

Iako je puno članstvo u programu za BiH uvjetovano napretkom u procesu europskih integracija, od jučer je otvorena mogućnost bh. aplikantima iz ovih oblasti da mogu podnositi prijedloge na već objavljene javne pozive. Iz programa "Media 2007" očekuju da bi se puno članstvo moglo očekivati do kraja godine.

O tome što u praksi znači dobivanje mogućnost za podnošenje prijedloga, iako nismo zemlja članica odgovor smo pokušali saznati u Direkciji za europske integracije BiH (DEI).

Marina Kavaz -Siručić, glasnogovornica DEI-ja, objašnjava da će to u praksi značiti da se aplikanti iz naše mogu prijavljivati na ove pozive, ali će sredstva operativno biti moguće koristiti tek kada Memorandum o razumijevanju između EK i BiH bude potpisan te nakon što `ulazna karta` bude plaćena.

"Ministarstvo civilnih poslova BiH je u prosincu/ decembru 2011. uputilo Generalnoj direkciji za obrazovanje i kulturu (DG EAC) Europske komisije pismo interesa za sudjelovanje u ovom programu. Naredni korak je da EK proslijedi Memorandum o razumijevanju, nakon čijeg će potpisivanja i plaćanja tzv. "ulazne karte" BiH i formalno moći da sudjeluje u ovom programu", podsjeća Kavaz- Siručić.

Godišnji iznos ulazne karte za za ovaj program iznosi između 35.000 i 40.000 eura.

Inače, preduvjeti za članstvo u programu "MEDIA 2007" je usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa Direktivom o audiovizuelnim medijskim uslugama (direktiva je poznatija pod ranijim nazivom „Televizija bez granica“) kao i ratifikacija UNESCO Konvencije o zaštiti i promoviranju raznolikosti kulturnih sadržaja. Oba ova preduvjeta je BiH je već ispunila.

Europska unija ovim sredstvima želi očuvati i unaprijediti europsku kulturnu različitost i kinematografsko i audiovizualno nasljeđe, te garantiranti njegovu dostupnost građanima. Cilj je također povećati cirkulaciju europskog audiovizualnog rada izvan i unutar Europske unije te ojačati konkurentnosti ovog sektora.

Brojne mogućnosti za financiranje

Program je namijenjen pravnim licima i pojedincima, institucijama, udruženjima, kompanijama, producentskim kućama, distributerima, prodajnim agentima, redateljima, producentima, scenaristima i drugima koji se bave audiovizuelnim aktivnostima. Program podržava obuke i stručno usavršavanje profesionalaca, razvoj produkcijskih projekata, distribuciju i promociju filmova i audiovizuelnih programa unutar i izvan EU, filmske festivale, te uvođenje i korištenje novih tehnologija.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti