Gradnja kongresnog centra za SFF za tri do pet godina?

02.08.2012. 13:08 / Izvor: Fena
Gradnja kongresnog centra za SFF za tri do pet godina?

Da li će se u Sarajevu graditi dvorana za potrebe Sarajevo Film Festivala (SFF), ali i za ostale kulturne sadržaje prije svega će zavisiti od procjene i Ministarstva kulture i sporta Kanton Sarajevo i lokalne zajednice, da vidimo da li nam je to doista potrebno u kojim gabaritima i kapacitetima, rekao je za Fenu premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić. Pitanje izgradnje kongresnog centra nametnulo se na ovogodišnjem SFF-u, kada je kantonalni ministar kulture i sporta Dubravko Lovrenović kazao da bi to mogao biti multimedijalni prostor sarajevski, bh. i regionalni.

"Postigli smo načelni dogovor da poslije završetka SFF-a počnemo razgovore o rješavanju tog prostora, što bi bilo trajno rješenje za Festival. Ne najavljujem nikakve senzacije, ali sam duboko uvjeren da je od svih nivoa vlasti moguće pronaći finansijska sredstva da se tokom sljedećih pet godina taj sadržaj izgradi", istaknuo je u vrijeme održavanja ovogodišnjeg SFF-a ministar Lovrenović.

Premijer Musić za Fenu je naveo da će program rada Vlade Kantona Sarajevo za iduću godinu, koji prati i budžet biti osnovni preduslov za izgradnju ovog objekta, ističući da je zainteresovan da se s takvim objektom obogati područje opštine Novi Grad.

"Nažalost, ti objekti se ne grade odjednom, iz jednog budžeta, već se grade u više godina, ali sam siguran u jedno - sve što se s dobrom namjerom započne s dobrom se namjerom i završi", smatra Musić.

Slično mišljenje ima i Mirsad Purivatra, direktor SFF-a, koji je u julu u vrijeme održavanja Festivala naglasio da se „mora strateški razmišljati i imati vizija da je to ono što treba ne samo SFF-u već i MESS-u, Jazz festivalu, Fashion weeku i brojnim drugim događajima."

Kako je tada saopćeno čelnici kantonalnog resornog ministarstva i SFF-a imaju usaglašen stav o neophodnosti izgradnje kongresnog centra koji bi se gradio u naredne tri do pet godina i kakav, kako je rečeno, imaju svi veći evropski gradovi.

Premijer Musić je u izjavi za Fenu kazao da će i Vlada i resorno ministarstvo podržati gradnju svih objekata kulture i sporta, a koji imaju društveno-ekonomski interes i opravdanost.

"Poduprijet ćemo onoliko koliko kapacitirani u budžetu možemo izdvojiti sredstava za tu namjenu. To znači da ćemo biti sudionici napora lokalnih zajednica u Kantonu Sarajevu da gradeći sportske i druge kulturne sadržaje pomognemo obrazovnom i sportskom odrastanju mladih da postanu čestiti i pošteni građani ove zajednice", kazao je Fikret Musić, premijer Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti